Gazdaság

Karácsonyi kormányzati ajándék

Karácsonyi kormányzati ajándék: – a tisztánlátás. A román parlament elfogadta a 2022. évi állami költségvetést, így tisztán látható a jövő évi ködös gazdasági helyzet. Csapatsportok esetében megtörténhet, hogy egy felvillanás, egy váratlan csere döntően befolyásolja a végeredményt. A gazdaságpolitikában ilyen ritkán fordul elő.

A hibásan fordított mondás, a kivétel erősíti a szabályt helyett, a gazdasági elemzők a latin „exceptio probat regulam” szó szerinti jelentését, a kivétel igazolja a szabályt alkalmazzák. A gazdaságpolitikában a trend, a fejlődési irányvonal a meghatározó. Egy kormánynak erre kellene építenie a gazdaságpolitikáját, amit az éves állami költségvetés sarokszámai foglalnak keretbe.

Kivételt, a parlamenti választásokat megelőző év jelenthet, mint idén a magyarországi, amikor a pártok választási ígéretei felülírják az észszerűséget. A választásokat követő év megszorításai gyakorlatilag visszaállás a trendre, a szabály igazolása.

A romániai parlamenti többség által rekordsebességgel elfogadott jövő évi állami költségvetés egyidőben tisztázza a helyzetet egyes területeken, miközben más, ködbe vesző megoldásokat próbál kijelölni.

Az már bebizonyosodott, hogy a túlzottan optimistára méretezett bevételi források nem fedezik a pártok által beígért szociális juttatások életbe léptetéséhez szüksége összegeket sem.

Utólag majd lehet magyarázni a nagyfokú optimizmust azzal, hogy még nem álltak rendelkezésre az idei utolsó negyedévi adatok, amelyek a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak. Ez érvényes az Európai Unió teljesítményét döntő módon befolyásoló német, francia, olasz gazdaságokra is, amelyek nagymértékben hatnak a nyitott, tőlük függő romániai gazdaságra. Eközben a pandémia negyedik, majd ötödik hullámától sem lehet gazdaságélénkítő hatást várni.

A koalíciós pártok legalább ígéreteik egy részének igyekeztek papíron forrást biztosítani. A gondot az jelenti, hogy elmarad az államháztartás reformja, amely a bevételi oldal tartós növekedését, valamint az ésszerűtlen kiadások csökkentését jelentené (adóbegyűjtés hatékonyságának növelése, a vízfejű állami adminisztráció csökkentése stb.).

Nem körvonalazódik megoldás a tartósnak ígérkező, magas gáz-, üzemanyag- és energiaárak kompenzálására az energiafaló ágazatokban, ami hozzájárulhatna az infláció mérsékléséhez.

Az uniós helyreállítási alap 21 vállalásából eddig csak 3 teljesült, pedig a határidő 2021 december 31. Ilyen körülmények között kicsi a valószínűsége a következő 3 milliárd euró időben történő lehívásának, pedig több beruházásnál ez van forrásként megjelölve.

Összegezve, ha a 2022-es állami költségvetés legalább 90 százalékban megvalósul, megteremtődik a lehetőség az euró 2029-es bevezetésének megalapozására és a valós reformok beindítására. Viszont a 2023-as választások előtti év.!!!

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...