Politika

2022-es kilátások

Romániában ez évnek egyetlen jellemzője biztos: -a bizonytalanság.

Kezdjük a külpolitikával, hisz az Európai Unió történései meghatározóak számunkra. Németországban megalakult az új kormánykoalíció, szándékai elvi szinten és nagyvonalakban ismertek, még ha páran nem is örülnek neki.

A franciaországi elnökválasztás végeredménye döntő hatással lesz a német-francia viszonyra, ami az Unió szempontjából meghatározó. A baloldali német kormánnyal szemben egy várhatóan jobbra tolódó francia vezetés képezi az ellensúlyt.

Az olaszországi választások eredménye is fontos, de nem döntő. A magyarországi parlamenti választásokat követően, a végeredménytől függetlenül rendeződni fog az EU és az egyre kevésbé egységes V4-ek viszonya.

Az utóbbi időben sokan riogatnak az ukrajnai helyzet fokozódásával, az amerikai-orosz viszony elmérgesedésével, a háború lehetőségét sem kizárva. Szerintem ez ugyanúgy tárgyalások, kölcsönös engedmények és gesztusok útján fog megoldódni, mint az 1962 évi kubai rakétaválság.

Akkor Kennedy és Hruscsov, törökországi és kubai rakétáik kölcsönös kivonásával előzték meg az amerikai vezérkar által javasolt kubai partraszállást és ezzel a harmadik világháború kirobbantását.

Most nagyobb lenne a veszély, ha Donald Trump maradt volna az elnök. Joe Biden tudja, kora miatt nincs esélye újabb mandátumra, ezért nem kockáztat, kudarc esetén nem marad ideje kiköszörülni a csorbát.

Putin szeretné bebetonozni azt, amit elért a Krím félszigeten, egyúttal fejleszteni az orosz gazdaságot, hogy ne maradjon le az élesedő űrfegyverkezési versenyben.

Elképzelhető a transznisztriai konfliktus kezelésének bevonása az amerikai-orosz tárgyalásokba, az ukrajnai helyzet megoldására, az említett kubai forgatókönyv mintájára.

A gazdasági kilátásokat illetően, az eurózóna 2021 évi 5-5,2 százalékos növekedése gyakorlatilag visszaállás a 2019 évvégi szintre. Idén 4,3, jövőre csak 2,5 százalékos bővülés várható, mindamellett, hogy a pandémia miatti intézkedések kivezetése élénkíti a fogyasztást és a beruházásokat.

Románia gazdaságában a legnagyobb bizonytalansági tényező az uniós alapok lehívásának üteme, ami meghatározó a beruházások területén.

Az infláció csak lassan és kismértékben fog csökkenni az év második felében. A megnövekedett üzemanyag, gáz- és energiaárak kompenzálása csak egy szűk lakossági réteg túlélését segíti, viszont a kis és közepes vállalkozások, valamint az energiafaló ágazatok esetében még nincs mentőcsomag.

A kormánykoalíció pártjainak ingadozó hozzáállása a Covid-19 ellenes oltás kötelezővé tételével kapcsolatban, valamint a korlátozó intézkedések kaotikus alkalmazása növeli az emberek bizalmatlanságát, ami megnehezíti a hatékony járványkezelést.

Az ünnepek elmúltával, a januári lakossági számlák kézbesítését követően megnőnek a már létező szociális feszültségek, ami ideig-óráig az AUR megerősödéséhez vezet. Kérdéses, miként tudja majd kezelni a kormány az utcai tüntetéseket.

Amennyiben beválik Gobrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának jóslata, mely szerint 2022 a COVID-19 járvány végét hozza, a kormány teljesítménye fogja meghatározni pártjainak évvégi helyzetét.

Várható a szociáldemokraták (PSD) néhány százalékpontos növekedése, annak ellenére, hogy hat rájuk is a kormányon levők népszerűségvesztése, de ők a szociális juttatások kezdeményezői, élharcosai.

A liberálisok (PNL) belharcai, torzsalkodásai legkésőbb 2023 tavaszán kongresszusban végződnek, ahol Florin Cîțut leváltják. Addig Iohannis hatékony közreműködésével kikristályosodnak a párton belüli erőviszonyok.

Ellenzékben, hisz az eddigiek alapján csak ehhez ért, megerősödik az USR, parlamenti kormányzatellenes megnyilvánulásai következtében, amennyiben jelentősen feljavul nagyvárosi polgármestereinek teljesítménye.

Az RMDSZ számára a 2022-es év a lehetőségek éve a megerősödésre, a lemorzsolódott tagság visszaszerzésére. Ennek két gátja lehet. A jó kormányzati teljesítmény mellett elengedhetetlen a helyi, körzeti szervezetek felrázása a pandémia és a sok egyéb ok miatti apátiából. A másik veszély, a mindent egy lapra tévő kockáztatás. A túlzott, látványos elköteleződés a FIDESZ mellett a választási kampányban, amennyiben az egyesült ellenzék nyer, erkölcsileg nehezen lesz magyarázható és megemészthető. 

Eseménydús lesz 2022, sok a bizonytalansági tényező, óvatosnak kell lenni.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...