Politika

Mit főznek ki számunkra?

Bevallom, ínyenc lévén, gyakran hasonlítom össze a politikát a konyhaművészettel, annál is inkább, mert végtermékeiket, akarva-akaratlanul, mi nyeljük le.

Általában, mindkét kategóriában, először a kívánt végterméket határozzák meg és csak utána szerzik be a hozzávalókat.

Az mindennapi szakács, nem konyhaművész, aki kinyitja a hűtőszekrényt és amit ott kap, abból próbál valami fogyaszthatót elkészíteni. Jelenleg ehhez hasonló eljárást tapasztalhatunk a nagypolitikában is.

Az Európai Unióban

az odakozmált közös agrárpolitikából próbál az Európai Bizottság rögtönözve valamit megmenteni és megetetni a felháborodott gazdákkal, miközben a tagországok kormányai is felelősek a kialakult helyzetért.

Magyarországon

Orbán Viktor gyorsan le akarta zárni a kormányát megrázó, országos felháborodást keltő pedofilbotrányt. Hamarjában, készletéből olyan személyt fogadtatott el államelnöknek, akit időhiányában nem világítottak át teljeskörűen, így előéletében akadnak kényes, támadható momentumok.  A lakosság nagy többsége, a lehetne rosszabb is jegyében, simán elfogadja.

Romániában

 a PSD és a PNL vezetői nem tudnak megegyezni, legyen-e közös államfőjelöltjük és ha igen, ki legyen az, függetlenszemély, vagy pártelnök. Ez utóbbi esetben, legyen-e a másik pártelnök a kormányfő a következő nagykoalícióban?

Ezt a Iohannis államfő mandátumának lejárta utáni pályafutása miatti bizonytalansággal fűszerezett határozatlanságot igyekeznek olyan rögtönzésekkel, ad hoc megoldásokkal áthidalni, amelyek pártjaikat, egyúttal önmagukat is, kényszerpályára állítják.

Ilyen a helyhatósági és az európai parlamenti választások egyidőben történő lebonyolítása, a közös bukaresti főpolgármesterjelölt nevesítése.

Iohannis és a két pártelnök valószínű úgy kalkulálnak, ha lépéseik sikerét a júniusi választási eredmények igazolják, akkor már könnyebb lesz megetetni választóikkal azt, amit már kifőztek ugyan, de még nem mernek feltálalni.

Választási kudarc esetén, ami csak a PNL-vel kapcsolatban jöhet szóba, minden egyezség borul és indul az újratervezés, amely más vezetővel ugyan, de nem zárja ki a további közös kormányzást.

Addig, a pórnép kedvéért, mindkét párt második-harmadik emberei eljátszhatják a se veled, se nélküled legújabb változatát, a békés egyet nem értés jegyében.

Az ellenzékben levő alakulatok sok mindent akarnak, kivéve azt, amit a kormányon levők, de ez mondhatni természetes.

Kivételt csak az RMDSZ jelent. Értelmetlen olyan kérdésekben állást foglalni, mi több, az esetleges későbbi koalíciós partnert bírálni, amelyek nem érintik az érdekvédelmi szervezetet, nem sértik a demokrácia alapelveit, mint a helyi tanácsosok és polgármesterek könnyített pártváltása az idei választások előtt.

Lehet csípős, de még élvezhető, magyaros politikai bográcsgulyást készíteni, csak megfelelő alapanyagok, (bírálatokkal egybekötött, kivitelezhető javaslatok), szükségesek hozzá. A pótcselekvés, az instant gulyáskocka nem az igazi.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...