Gazdaság

Gazdaság pandémia idején

Ha a román gazdaság jelentősebb tényezője lenne a világgazdaságnak, akkor lehet, hogy Soros György foglalkozna vele, esetleg fogadna a lej elértéktelenedésére, mint tette annak idején az angol fonttal. Ebben az esetben őt lehetne hibáztatni a román gazdaság jövő évi, egyre romló kilátásai miatt. Túl jelentéktelenek vagyunk Soros György számára és különben is, mi magunk is képesek vagyunk valamit elszúrni, nem szorulunk külföldi segítségre.

Több mint hetven napja tart a kormányválság, a megoldás lassan, bizonytalanul körvonalazódik, eredményt ebben az évben a gazdaság helyzetében már nem produkál. A közvélemény a pandémiával a halottak nagy száma miatt még foglalkozik. Időnként az infláció növekedése eléri az ingerküszöböt, főként ha gáz, áram és üzemanyagárakról van szó.

Nem vagyok orvos, de tudom, általában a betegséget több tünet, szimptóma is jelzi. Ezek figyelmen kívül hagyása a betegség súlyosbodásához vezethet. Így van ez a gazdasági életben is. Köztudott, a kormányon levő politikai vezetők a pohár tele feléről beszélnek, a számukra kedvező adatokat sorolják. Az ellenzékiek fordítva.

Hetven napja, mintha minden párt egyidőben kormányon, illetve ellenzékben lenne. Ebben a kétlaki állapotban, amikor egyesek az egy-két hónappal ezelőtt kongresszusi határozatban örök ellenfélnek kikiáltottal parolázva osztogatják a minisztériumokat, mások árgus szemekkel lesik, hátha nekik is osztanak lapot, elsikkad a lényeg. Senki sem foglalkozik az Európai Bizottság által nehezen jóváhagyott Országos Helyreállítási Terv alapján lehívható 3,7 milliárd eurós előleg felhasználására szolgáló konkrét projektek elkészítésével, jóváhagyásával. Florian Cîțu legutóbb sikerként értékelte, hogy a nemzetközi hitelminősítő intézetek megerősítették a román gazdaság BBB-/A-3 besorolását, ami az utolsó lépcsőfok a még befektetésre ajánlottak grádicsán. Azzal már senki sem dicsekedett, hogy múlt pénteken, a román gazdaság 20%-át adó Bukarest gazdasági megítélése csak BBB-(negatív kilátásokkal).

Hol van már a nyári eufória, a tengerparti turizmus gazdaságélénkítő reménye, a pártkongresszusok gyors politikai megoldásainak ígérete? Gyakorlatilag kimásztunk a 2020-as gödörből, mint egy levegőért kapkodó bányász, túlfűtött gazdaság, rohamos eladósodás, növekvő infláció létráján, hátra hagyva a gazdasági egyensúly igényének béklyóit.

Ugyanakkor a 2021-ben elszalasztott lehetőségek, a kormányválság és pandémia együttes hatására romlottak a folyóévvégi kilátások és még nagyobb mértékben a 2022-esek. Az USA, Kína és az EU gazdaságainak növekedési üteme lassulni látszik. Romániában a kilátásromlás hangsúlyosabb, a GDP növekedése 2022-ben jó, ha eléri a 4%-ot, az idei 8%-os infláció jövőre nem fog 6,5-7% alá csökkenni.

Sok mindent kellene minél hamarabb megtenni, kezdve az idei költségvetés gyors módosításával, a jövő évi költségvetés még idei jóváhagyásával.

Ehhez szükség van egy stabil parlamenti hátterű kormánykoalícióra.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...