Gazdaság

Nagyváradi önkényuralom

Parlamenti, illetve helyhatósági testületben a kétharmados többség gyakorlatilag minden elképzelését megvalósíthatja, nem kell kompromisszumot kötnie.

A teljhatalommal rendelkező vezető, önkontroll hiányában hajlamos az autoriter hatalomgyakorlásra, a nem demokratikus politikai kényszer alkalmazására. Nagyváradon ez jellemzi az Ilie Bolojan majd a Florin Birta polgármesterek vezetési stílusát. Nem elég, hogy a liberális tanácsosok, jó mamelukok módjára, a pártfegyelem jegyében szemrebbenés nélkül megszavazzák a polgármester minden előterjesztését, szükséges az is, hogy az általuk protezsált prefektus szemet hunyjon turpisságaikra.

Így lehet Biharpüspökiben, úgymond közhasznú célú beruházás címén, telkeket, házakat kisajátítani annak ellenére, hogy a kisajátítási törvény a lehetséges célok között nem tartalmazza a parkosítást. A kisajátítást ellenzőknek foghegyről odavetik, ha nem tetszik, forduljanak bírósághoz. A kisjövedelmű lakosoknak, legtöbbször ők kerülnek ilyen helyzetbe, marad a ius murmurandi-a mormogás joga, hisz nincs pénzük jó ügyvédre, se bizalmuk az igazságszolgáltatásban. Az ellenzékben levő politikai alakulatoknak kellene felkarolniuk ügyüket, jogsegélyszolgálattal képviselni őket a bíróságon.

Ha mégis bíróságra kerül az ügy, a polgármesteri hivatal jogászai vagy jólmegfizetett ügyvédi irodák addig csűrik-csavarják az eljárást, amig az okafogyottá válik vagy elévül. Így kerülik el a hibás döntések miatt keletkezett kár megtérítését a nagyváradi Kálvária/Gomba domb újjáépítése, illetve az uniós források törvénytelen felhasználása eseteiben.

Az már non plus ultra kategória, hogy bár a hivatalos törvényszéki pénzügyi szakértői vélemény bizonyítja, törvénytelenül magas szülői hozzájárulást követeltek a bölcsődei gyerekek estében, a folyamatban levő, ellenük indított perben arra hivatkoznak, hogy ez a múlt iskolai évben volt, így a per okafogyott. Hallani sem akarnak a költségek megtérítéséről, mi több, a következő évre ugyanúgy állapították meg a díjakat.

Bár a romániai Közigazgatási Kódex szerint bármelyik tanácsos kezdeményezhet tanácsi határozatot, amit annak rendje és módja szerint szavazásra kell bocsátani, Madar Marius tanácsos esetében ezt írásban elutasították.

Hosszú lenne felsorolni a törvénytelen, valamint a törvénytelenség határát súroló döntéseket, de azt hozzátenném, a ius murmurandi a köznép joga, az ellenzékben levő politikai alakulatok képviselőitől többet várna el az ember.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...