Gasztronómia

Fügés sárgabaracklekvár

Kezdet

A szokatlanul enyhe telet meghálálta az udvarunkon levő nagy fügefa, rakva volt lédús gyümölccsel a darazsak örömére is. Viszont az áprilisi két fagyos éjszaka tönkretette a virágzó, korai érésű barackfáimat, így idén barackpálinkafőzésről szó sem lehetett. Három, késői érésű barackfámon jó termés kerekedett, szorgalmasan teltek meg lekvárral a befőttesüvegek. Főzés közben, mert reám hárult a kevergetés nemes de unalmas feladata, az az ötletem támadt, hogy kipróbálom az egyszerre érő füge és sárgabarack összefőzését.

A megmosott, kimagolás utáni 4 kg sárgabarackot egy rozsdamentes bográcsban összekevertem 2 kg megmosott, felaprított fügével. Lassú tűzön egy és fél órán keresztül folytonos kevergetés közben főztem, majd 3 kg cukor hozzáadásával folytattam újabb egy órán át. Ezalatt a megmosott, erre a célra tartogatott befőttesüvegeket a 150 ⁰C-ra bemelegített sütőben 15 percen keresztül szárítottam, majd belekerült a lekvár. Papírral letakarva így állt a konyhaasztalon egy napig. Csipetnyi szalicilt (tartósító) szórtunk a tetejére, majd celofánnal lekötöttük és vittük a kamrába.

Mondanom sem kell, egy üveget nem kötöttünk le, mert az öt unoka a fél kiló lisztből frissen sült szalagos fánkra kenve pillanatok alatt eltüntette a lekvárt.

Vége

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...