Politika

Divatszó lett a szuverenitás

A szuverenitás kifejezés tájainkon egyre gyakrabban hagyja el a politikusok száját és képezi közbeszéd tárgyát.

Pártelnökök, vezető véleményformálók használják nyílt, illetve rejtett politikai céljaik indoklására.

Elméletben és gyakorlatban a szuverenitást védeni szokás, mint teszik ezt most az ukránok, az orosz invázióval szemben.

Viszont vannak olyan politikai erők, amelyek a legjobb védekezés a támadás elve alapján, a szuverenitás védelmében akarnak megelőző csapást mérni a vélt ellenfélre.

Ezzel a taktikával akarhatja legyőzni a konkurenciát a Románok Egységéért Szövetség (AUR) elnöke, Gheorghe Simion is, aki a 2024 évi romániai választásokra készülve, több kisebb, alig mérhető párttal létrehozta a Szuverenista Pólust.

Jelige: nacionalisták, populisták, euroszkeptikusok, oroszbarátok és oltásellenesek egyesüljetek! Belülről bomlasszátok az Uniót a jól fizető Európai Uniós parlamenti mandátum birtokában!

Míg a szuverenitás (állami önállóság, függetlenség, képesség a hatalom önálló gyakorlására) kifejezés Románia Alkotmánya első-két cikkelyében előkelő helyet foglal el, Magyarország gránitszilárdságú, amúgy tizenkét éves, de eddig tizenegyszer módosított Alaptörvényében, expressis verbis nem szerepel.

Ezt a hiányt szándékszik pótolni a FIDESZ és hogy biztos legyen a dolgában, miután már volt szuverenitásvédelmi konferencia és belengették a szuverenitásvédelmi törvény benyújtását, ami külön hatóságot hozna létre, amely a pártok mellett a médiát és a civil szervezeteket is vizsgálná, nemzeti konzultációt indított a szuverenitás védelméről. 2024 a szuverenitásvédelem éve lesz, jelentette be Varga Judit volt igazságügyi miniszter.

Szokása szerint, Orbán Viktor a már elhatározott tényre kér utólagos, formális felhatalmazást, alig pár milliárd forintot elköltve a nemzeti konzultációra.

 A kérdőíveket online is kitölthetik a határokon kívüli, kettős állampolgársággal rendelkező, az orbáni szuverenitás iránt elkötelezett polgárok.

Az egyoldalúan felvezetett kérdésekre csak egyféle normális válasz adható, így a konzultáció eredménye borítékolható.

Brüsszel háborúpárti, szándékszik eltöröltetni a rezsitámogatást, a kamatstopot, az extraprofitadót, migránsgettókat akar létrehozni Magyarországon és guruló dollárokkal befolyásolni a magyar politikát. Mi több, a magyaroknak járó pénzt arra az Ukrajnára költi, amelyet nem szabad felvenni az Európai Unióba.

A szuverenitás kérdése távolról sem hozható kapcsolatba az orosz energiafüggőséggel, a túlzott kínai gazdasági kitettséggel, így erről beszélni sem kell, nemzeti konzultáció nem szükséges.

Orbán tudja mit csinál, nem szabad megzavarni.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...