Politika

Megy az így is

Ceaușescu idejében és országában, gyermekként majd felnőttként is megtapasztaltam, ha egy játék, kerékpár, eszköz, autó meghibásodott, pénz és eredeti cserealkatrész hiányában valamivel pótolták, összetákolták.

Nem ideiglenesen, hanem véglegesen, azzal a beletörődéssel, hogy megy az így is.

Tragédiák akkor is voltak, de ezekről, az életeket követelő kollektív munkabalesetekről, a központi pártsajtó (másmilyen nem volt), szemérmesen hallgatott, vagy csak rövid hír formájában említette meg, a valós okok feltárása nélkül.

A 2023-as év romániai tragédiái bizonyítják, a megy az így is szemlélet maradt a mai napig, csak a kiváltó okok módosultak némiképp.

Időrendi sorrendben a tragikus események:

  • január 17, munkabaleset, Jilț külszíni bánya, 3 halott, 10 sérült;
  • augusztus 26, robbanás a crevediai LPG állomáson, 6 halott, 50 sérült;
  • szeptember 21, robbanás az A-7 moldvai autópálya építőtelepén, 4 halott, 5 sérült;
  • december 18, falomlás a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásánál, 1 halott, 3 sérült;
  • december 26, Dákok Farmja panzió leégése, 8 halott.

Mindegyik esetben egész sor szabályzatmegszegés, előírások be nem tartása az okok és a súlyosbító körülmények között.

Ezekhez társult a hatóságok nemtörődése, felületessége, mi több, a legutóbbi esetben az anyagi érdekeltsége is. (Lásd az ellenőrizni hivatott tűzoltók, rendőrök, polgármesteri hivatalnokok sorozatos megvendégelését).

Romániában még nem törvényesítették azt a magyarországi megoldást, amely szerint, ha nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű egy beruházás, amit csak a kormány nyilváníthat annak, akkor egész sor környezetvédelmi és építésügyi jogszabály mellőzhető az engedélyek beszerzésénél.

Eltérően a szomszédoktól, itt nem honosodott meg az állami hátterű korrupció, még a régi balkáni stílus, a hatóságok képviselőinek korrumpálása dívik az engedélyeztetési procedúrák lerövidítésénél.

Bár a román ügyészség, nem úgy, mint a Polt Péter féle, hivatalból vizsgálatot indít ugyan, de a politikai összeköttetésekkel vagy kiváló ügyvédekkel rendelkezők esetében az eljárás évekig elhúzódhat, a végeredmény pedig siralmas. Mindig akad egy bűnbak, aki elviszi a balhét, a nagyhalak pedig megússzák.

A tragédiák után, a kormány, a honatyák rögtön belengetik az előírások szigorítását, amivel még jobban összekuszálnák az amúgy is túlbonyolított eljárásokat, ahelyett, hogy az átláthatóságot, a szemléletváltoztatást és az ellenőrizhetőséget tekintenék fő célnak. Aztán minden marad a régiben.

Nem a pénzhiány, hanem a minél nagyobb profit utáni hajsza áll a legtöbb esetben a jogszabályok be nem tartása mögött.

A felsorolt tragédiák okai közül kivételt képez a Tamási Áron Gimnázium bentlakásánál bekövetkezett falomlásé.

Ott a törvényes előírások, jogszabályok nem ismerete a tulajdonos megrendelő, a kivitelező és a bérlő által, ami nem mentesítő körülmény, párosulva a megy az így is szemlélettel, vezetett a tragédiához.

Gyanítom viszont, ott is kizárólag a kivitelező cég vezetője viseli majd el az anyagi és személyi következményeket.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...