Politika

Az orbáni trükkök nyomdokán

„Csak a kezemet figyeljék, mert csalok!” szokta kezdeni mutatványát gyermekkorom ismert bűvésze, Rodolfó. Ő nem hazudott: tényleg csalt. A szavai őszinték voltak, csakhogy éppen ezzel az őszinteséggel vonta el a figyelmet magáról a trükkről. És mivel a közönség végig a kezét figyelte, nem vehette észre, hogyan és mikor történt meg a varázslat.

„Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok” – mondta 2011-ben a külföldi diplomatáknak Magyarország első számú politikus bűvésze, Orbán Viktor. Esetében sem vették észre, mi készül.

Politikai trükkök sorozatával létrehozta a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, amit az ellenzék, bár már lát és ért, mi több, saját bőrén érzi maró hatását, különböző okok miatt nem képes lebontani.

A kiöregedett mágusnak nincs újabb mutatványa, mégis a magyar társadalom jelentős része elfogadja, megtapsolja az unalomig ismert produkciót. Külföldi fellépéseire Európában nem sokan kíváncsiak, Amerikában esetleg felvezető produkcióként jöhet szóba.

A magyarországi porondon feltűnt egy új illuzionista, Magyar Péter, aki a mesterséges intelligencia segítségével képes érzékelni a környezetét, és lépéseket tenni annak érdekében, hogy maximalizálja céljai elérésének esélyét.

Számára nem gond menetközben eredeti ígéreteinek ellenkezőjét tenni, mindig azt a produkciót előadni, amit hívei látni és hallani szeretnének. Mint jó mágus, rávezető magatartással eléri, hogy hívei azt kérjék, amit ő szeretne bemutatni.

Az ellenzék nagy részét már eltűntette, csak a Demokratikus Koalíciónak sikerült, Odüsszeusz módjára, megfogyatkozva bár, de eljutnia Szkülla és Kharübdisz között az Európai Parlamentbe.

Magyar Péter a NER eltüntetésére nem vállalkozik, számára a cél Orbán Viktor leváltása és helyének elfoglalása. A kakukk sem bonyolódik saját fészek építésébe, inkább eltávolít egy tojást a gazdamadár fészkéből.

A FIDESZ által kinevelt, jómódhoz (nem jómodorhoz) szokott, messiásként érzékelt fiatal politikus megpróbálja saját fegyverével legyőzni a kiégett, elszigetelődött Orbán Viktort.

A közvélekedést befolyásoló elemzők, influenszerek, valamint a számukra teret és időt biztosító média, érdekeik mentén igyekeznek állást foglalni, nem törődve a 2026 utáni kilátásokkal.

Egyöntetűen szapulják viszont az ellenzéket, minden kudarcért Gyurcsányt okolva, nehogy sikerüljön a leütött Demokratikus Koalíciónak talpra állnia és megerősödnie.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...