Politika

A választási kampány folytatódik Romániában

Egy percre sem állt le, hisz a vasárnapi első felvonás végét jelző központi sajtónyilatkozatokat követően, szünet nélkül folytatódott a második felvonás, az államelnöki választási kampány, ami előjátéka a harmadik felvonásbeli, decemberi parlamenti megmérettetés kampányának.

Az exit poll felméréseket követő kormánykoalíciós lelkesedés valamelyest mérséklődött, miután a beharangozott 53%-os eredmény valójában 48,67%.

Így is egyértelmű a szociáldemokrata-liberális választási szövetség fölényes győzelme. Ők nem a háború vagy béke, mint hirdette Orbán Viktor, hanem a szélsőségesek vagy demokratikusok közötti választásra buzdítottak. Meg is lett az eredménye.

A gondjuk most az, hogy ésszerű kompromisszummal, közös államelnökjelölt állításával, vagy mint a bukaresti főpolgármesterjelölt esetében, külön jelölttel vágjanak neki a kampánynak. Ez utóbbi a bukaresti bukta kipróbált receptje.

Bár a helyhatósági választási eredmények, ahol külön-külön mérettették meg magukat, eltérően az EP közös listától, a szociáldemokraták nagy fölényét mutatják, Marcel Ciolacu kormányfő és pártelnök tudatában van a kockázattal.

Külön indulás esetén az ő elsőfordulós győzelme gyakorlatilag lehetetlen, viszont nem lehet tudni, a második fordulóban kivel kerül szembe.

Ha ellenfele a szélsőséges AUR jelöltje, borítékolható a nyerése. Viszont, ha ellenfele a liberális jelölt, Nicolae Ciucă pártelnök lesz, ő a második fordulóban várhatóan győzni fog, mint eddig történt hasonló felállásban.

Ebben az esetben Ciolacu le kell mondjon pártelnöki tisztségéről és oda a kormányfőség is. Dupla vagy semmi.

Létezhet egy olyan „gentlemen’s agreement” típusú köztes megoldás, amely szerint, ha Ciucă lesz az államelnök, mindenképpen Ciolacut nevesíti kormányfőnek a decemberi parlamenti választásokat követően, így minden marad úgy, ahogy most van. Ezt utólag mindkét párt kénytelen elfogadni.

Ami az RMDSZ-t illeti, a második felvonás alatt, amiben közvetlenül nem érdekelt, felkészülhet és kampányolhat a parlamenti választásokra.

Kevéssé valószínű, hogy akkor is elég lesz a mostani választások meglepően jó eredményét hozó, utolsó három hetes kampányhajrá, Kelemen Hunorral az élen.

Egyrészt azért, mert a Fidesz kasszája kimerülőben és mérsékeli a kiadásait. A Fidesz és a hozzá köthető média 1,4 milliárd forintnyi online kampányában többször is szerepelt szavazásra buzdító RMDSZ-es felhívás, tudósítás.

Másrészt azért, mert még egyszer valószínű nem áll elő az a politikai helyzet, hogy a magyarországi nyilvános kampányeseményeken (kivéve a Békemenet) szerepet nem vállaló fideszes korifeusok tömegesen kampányoljanak Erdélyben, élükön Orbán Viktorral és minisztereivel.

Az RMDSZ-nek kifizetődött a fideszes hűség, soha nem volt ennyi forrása választási kampányra, ideértve az anyaországi fellépőket is.

Ami az etnikai politizálással kapcsolatban fellángolt elméleti vitát illeti, több RMDSZ-es helyi vezető köszönte meg a román választók reájuk leadott szavazatát, ami elengedhetetlen volt mandátumuk elnyeréséhez.

A Partiumban és a Bánságban magyarként sokkal nehezebb helyhatósági választást nyerni, mint Sepsiszentgyörgyön. (Csoma Botond becses figyelmébe).

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...