Politika

Meddig bírja a nyomást belügyminiszter?

Nem Pintér Sándor magyar belügyminiszterre gondolok, aki beláthatatlan ideig (amíg Orbán Viktor akarja), hősiesen áll ellen a magukra maradt pedagógusok és diákok oktatás színvonalának javítását célzó követeléseinek. Én Lucian Bode belügyminiszter plágiumügyét próbálom politikai kontextusba helyezni.

Doktori címkórság

A doktori címkórság társadalmi betegség, a volt szocialista államok feltörekvő politikusait támadja meg. Elterjedéséhez nagymértékben hozzájárultak a „diplomagyárként” működő egyetemek, a megalkuvó doktorátusvezetők, de elsősorban a még magasabb közéleti pozícióra ácsingózó személyek.

Önkontroll hiányában, a kezelést a megfelelő jogi normák kivétel nélküli, gyors alkalmazása, az elítélő közvélemény bemutatása biztosíthatja. A kezelés néhány hónaptól több évig tarthat, az illető karaktere és társadalmi pozíciója függvényében.

Kollektív esettanulmány

A HVG közéleti magazin 2012 január 11-én nyilvánosságra hozta, hogy Schmitt Pál -aki ekkor Magyarország hivatalban levő elnöke volt -1992-es doktori disszertációja túlnyomórészt más szerzők műveinek szinte szó szerinti fordítása.

Március 29-én a Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta doktori címétől. A közvélemény és az ellenzék nyomására, április 2-án Schmitt Pál az Országgyűlésben bejelentette lemondását a köztársasági elnöki tisztségről.

A Nature magazin 2012 június 12-én nyilvánosságra hozta, hogy Victor Ponta -aki ekkor Románia hivatalban levő miniszterelnöke volt – 2003-as doktori disszertációjának 307 oldalából 85 másolat. Június 29-én a CNATDCU (a doktori diplomákat akkreditáló bizottság) megállapította a plágium tényét.

Elkezdődött egy sor, a plágium megítélésére vonatkozó törvényváltoztatás, majd különböző fellebbezések, illetve a doktori címről való lemondási kísérlet, míg nyolc év után, 2020 július 13-án végérvényes bírósági határozat rögzíti a plágium tényét.

Miniszteri plagizálás pártszinten

Ebben a nemtelen versenyben a Nemzeti Liberális Párt (Florin Roman, Sorin Câmpeanu, Nicolae Ciucă, Lucian Bode) 4:2 arányban vezet a Szociáldemokrata Párttal (Victor Ponta, Mihai Tudose) szemben, viszont a miniszterelnökök esetében 1:2 az állás. Ha majd más pártok is kormánykoalícióban lesznek, újabb plágiumgyanúk kerülhetnek napvilágra.

A jelenlegi miniszterelnök esetében nagy a ködösítés, leginkább Iohannis nyomására, azzal a magyarázattal, hogy a szomszédban dúló háború, itthon stabil kormányzást kíván.

Ez a szerencséje Lucian Bode belügyminiszternek is, így parafrazeálva a latin mondást, amit szabad Jupiternek, szabad a kisökörnek is. (Quod licet Jovi, licet bovi).

Mindketten, Victor Ponta mintájára, jogi csűrcsavarásokkal igyekeznek késleltetni a végkifejletet és ebben, ha érdekelt, a romániai igazságszolgáltatás kiváló partner lehet.

Ha az egyezségnek megfelelően, májusban bekövetkezik a miniszterelnökök cseréje, nem fogadnék nagy összegben arra, hogy Lucian Bode belügyminiszter lesz az új kormányban is.

Azt sajnos látni kell, hogy a becsület, az erkölcsi problémák, nem érik el a romániai közvélemény ingerküszöbét.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...