Politika

Bukaresti modell a budapesti Közgyűlésben?

Az írott és elektronikus magyarországi sajtó több prominense üdvözli azt a körvonalazódó lehetőséget, mely szerint a választásokat követően, három, vagy akár négyosztatú lesz a fővárosi közgyűlés, a jelenlegi bipoláris, kormánypárti-ellenzéki felállás helyett.

Azzal érvelnek, így csak parázs vitákat követően születhetnek meg a különböző egyezségek, amiket a kimaradók árgus szemekkel fognak majd figyelni, ellenőrizni és bírálni. Legalább lesz miről beszámolnia a sajtónak.

Sokan emlékezhetnek, hogy a jelenlegi, felülről vezérelt, kizárólagos állami korrupciót megelőző időkben is voltak mutyigyanús, pártokon átívelő gazdasági összefonódások. Ezekről is írt annak idején a sajtó, de kevés esetben lett vizsgálat belőle.

Arról kevés szó esik, hogy mandátumuk átvétele után az önkormányzati képviselők szankció nélkül átülhetnek más frakcióba. (Romániában ez mandátumvesztéssel jár). A kormánykoalíciónak megvannak az eszközei az ideológiai kötődés nélküli, frissen toborzott képviselők átcsábításához, az állami költségvetésből finanszírozható tervek előnyeinek hangoztatásával. A személyes haszon lebegtetését nem is említve.

Az számukra mellékes, hogy a budapesti lakosok érdeke kéne az első számú kritérium legyen a döntéshozatalban. Jó esély arra, hogy a FIDESZ visszavegye a fővárost.

A fentiek szerint nem kizárt, hogy budapesti közgyűlés könnyen a bukaresti fővárosi tanácsban tapasztalt helyzetekbe kerülhet.

A 2020-as helyhatósági választásokat követően, a kormánykoalíció által támogatott bukaresti független főpolgármesternek kényelmes többsége volt az 55 tagú, négypárti fővárosi tanácsban.

Egy évre rá felbomlott a kormánykoalíció. Az új helyzetben átrajzolódtak az erőviszonyok a fővárosi tanácsban, sokszor alakultak ki döntésképtelen szavazások.

A következő választásra készülve, mindegyik párt igyekezett saját elképzeléseinek megvalósítását erőltetni, miközben olyan lényeges kérdésekben, mint a távhőellátás, tömegközlekedés, átfogó parkolási rendszer bevezetése stb. nem történt előrelépés.

Így fordulhatott elő, hogy a 2024-es fővárosi költségvetést csak a negyedik nekifutásra, március 22.-én sikerült elfogadtatni.

A legfrissebb közvéleménykutatások szerint, a regnáló független főpolgármesternek áll a zászló (43%), akit most az Egységes Jobboldal választási szövetség (36,4%) támogat. Ha ez lesz a végeredmény, újabb alkudozásokkal tarkított négy év borzolja majd a bukaresti lakosok idegeit.

Nem biztos, hogy a bukaresti modell az üdvözítő.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...