Politika

Árnyékkormány Romániában?

Az elmúlt években Romániában a választásokon, valamint a kormányalakításnál alul-, illetve kimaradt politikusok előszeretettel hivatkoztak a párhuzamos állam létére és befolyására.

Vitatkozni lehet róla, vannak érvek pro és kontra, de bizonyítani nem lehet, az érintettek mindig csak utólag hivatkoznak rá.

Az elmúlt harminckét év tragikus eseményei (Marosvásárhely, Bukarest Egyetem tér), valamint tíz- és százezreket negatívan érintő csődesetek (Bancorex, Agrárbank, Nemzetközi Felekezeti Bank, City Biztosító, Blue Air légitársaság), túlárazott, nagyvolumenű   közbeszerzések kapcsán mindig felmerültek titkosszolgálati kapcsolatok, érdekek.

A sors fintora, hogy sikeres kormányzati lépések esetében, igaz nem sok volt ilyen, senki sem dicsérte a párhuzamos államot és annak feltételezett vezetői sem igyekeztek learatni a babérokat.

Párhuzamos állam és/vagy árnyékkormány?

Jelenlegi koalíciós kormányunk közel egyéves teljesítményét látva és azt, hogy semmilyen elfogadott középtávú stratégia még nincs az energiafüggetlenség megoldására, az infláció egyszámjegyűre való csökkentésére, arra több magyarázat lehetséges.

A párhuzamos állam vezetői tanácstalanok, kivárásra játszanak, hogy később a zavarosban halászhassanak. Ezt már sikeresen alkalmazták párszor.

A másik magyarázat, szerintem ez a valószínűbb, hogy koalíciós kormányunk árnyékkormányként működik.

Az árnyékkormány lényege: bemutatni, hogy bizonyos kérdésekben, helyzetekben hogyan cselekedne, ha kormányon lenne.

Úgy a PSD mint a PNL külön-külön elmondja, mi lenne az üdvözítő megoldás, mintha ellenzékben lennének nem kormányon, viszont közösen eddig nem dolgoztak ki a következő évekre szóló programokat, válaszokat a megváltozott helyzetre. Egyelőre az ország átteleltetésén tanakodnak.

A Covid-19 pandémia esetében is bebizonyosodott, hogy a járvány lecsengése után nem lesz minden úgy, mint annak előtte.

Az orosz-ukrán háború valamikori lezárása sem hozza vissza 2021 nyarának optimizmusát, energia- és üzemanyagárait. Még akkor sem, ha Orbán Viktor rezsikommunikációja ezt ígéri, mindenért a háborút okolva.

Az Európai Unió országainak nagy része, ideértve Romániát is, át kell ütemezze az európai zöld megállapodás céldátumait, amennyiben függetlenedni akarnak az orosz gáz és olaj importtól, anélkül, hogy recesszióba sülyesszék gazdaságaikat.

Ehhez itthon nem kétharmados többségű „árnyékkormányra”, hanem céltudatos, közép-illetve hosszútávú, parlamenti ciklusokon átívelő programokat elfogadtató igazi kormányra van szükség.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...