Politika

Iohannis, mint „Buridan szamara”

Jean Buridan XIV.-ik századbeli francia skolasztikus, azt a paradox helyzetet használja filozófiai tézise igazolására, amelyben az éhes és szomjas szamár, nem tudván választani a között, hogy előbb az előtte levő vízzel telt vödörből igyon-e, vagy a zabból egyen-e, határozatlanságában megkockáztatta a kimúlást, ami be is következett. Tehát, ha valakiről azt állítják, olyan mint „Buridán szamara”, az azt jelenti, hogy az illető határozatlan személy, aki képtelen dönteni pedig van rá lehetősége.

Sokan hajlamosak azt hinni, hogy Iohannis még nem döntötte el, mit javasoljon (utasítson) a PNL-nek, kivel egyezzenek meg, az USR-vel vagy a PSD-vel. A látszat csal. Iohannis határozatlan, mint „Buridan szamara”. Választania kell a között, hogy nyilvánosan beismeri saját sorozatos hibáit a kormányválság kirobbanásának előidézésében és kezelésében, illetve a között, hogy áthárítja a felelősséget kiátkozva a politikai pártokat, beleértve a PNL-t is.

Az első esetben, ha szociáldemokratát nevesít miniszterelnökjelöltnek, ami az Alkotmány szellemében korrekt volna, az beismerése lenne az eddigi PSD ellenes stratégiája csődjének.

A másik esetben a pártokra bízza az egyezkedést. A parlamenti matematika szerint az USR-nek kevés esélye van a koalícióra, így könnyen összejöhet egy PNL-PSD egyezség, szociáldemokrata kormányfővel. Ebben az esetben az elnök megszégyenülése még nyilvánvalóbb, mert a pártok úgy találták meg a végső megoldást, hogy nem kértek a nagyon is részrehajló elnöki közvetítésből.

A gordiuszi csomót a PSD által javasolandó kormányfő személye jelenti, ugyanis Iohannis nehezen emésztené meg azt, hogy amint szokásos ilyen esetben, a PSD saját elnökét, Marcel Ciolacut jelöli. Amennyiben a szociáldemokraták elfogadnák a kormányfők kétévente történő váltakozását, valamint azt, hogy a liberálisok kezdjenek, még akkor is, ha az nem Florian Cîțu lenne, váratlan és nem megérdemelt ajándékot jelentene Iohannisnak. Miután éveken keresztül „vörös pestisnek” nevezte őket, nehezen elképzelhető, hogy a PSD vezetőségének többsége ezt a gesztust jóváhagyná.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...