Politika

Előítélet nélkül, fenntartásokkal

Romániában az elmúlt harminckét évben volt ugyan néhány sikeresnek bizonyult miniszter, akiknek szakképesítése nem egyezett a minisztérium tevékenységével. Igaz, több olyan is volt, aki bár szakmája szerinti minisztériumot igazgatott, de csődtömegnek bizonyult. Mindezek a napokban kinevezett oktatási miniszterrel kapcsolatos sajtóviták láttán jutottak eszembe.

Negatív előjelek

Nem a legjobb előjel, hogy Klaus Iohannis a már tőle megszokott módon, a liberálisok feje felett, ültette miniszteri bársonyszékbe Ligia Deca-t. (Lásd Florin Cîțu esetét).

Az sem erősíti a miniszter asszony hitelét, hogy a hajózási mérnöki diploma megszerzését követően, a tengeri és folyami kikötők menedzsment szakon szerzett mesteri fokozatot, de oktatói gyakorlata enyhén szólva is névleges.

2015 óta Iohannis államtanácsosa, így nem véletlen, hogy a Nemzeti Politikai és Közigazgatási Egyetemen 2019-21 között társult tanár, nyolc hónapja pedig lektor.

Elképzelhető, az államfő így próbálja életre kelteni a 2016-ban nagy hűhóval bejelentett, tetszhalott „Képzett Románia” országprojektet, aminek létrehozásánál Ligia Deca is bábáskodott.

Pozitív előjelek

Akkor lehet sikeres egy vezető, ha jólképzett, gyakorlatban jártas csapatot tud maga köré toborozni, nem bólogató Jánosokat.

Ligia Deca több, kutatással és innovációval kapcsolatos testületben tevékenykedett, így hozzászokhatott a csapatmunkához.

Elődjével ellentétben valós társadalmi és szakmai párbeszédet folytathat az új tanügyi törvénytervezettel kapcsolatban, mert az jócskán rászorul a javításra.

Hátrányból előnyt kovácsolhat. Mivel ő Iohannis embere, így az oktatás nagyobb súlyt kaphat a kormányban. Ez majd akkor fog kiderülni, ha a Parlament elé kerül a 2023 évi állami költségvetés tervezete.

Addig marad az egyetlen konkrét pozitívum, egy helyett két női minisztere van Romániának.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...