Gazdaság

Ki fizeti a révészt?

A görög mitológiában Kharon volt Hádész alvilágának révésze, aki pénzért szállította át a holtakat az alvilág határán levő Styx folyón, amennyiben tudtak fizetni, különben száz évig bolyonghatott lelkük.

Ez a görög mitológiai történet jutott eszembe, amikor végignéztem a legfrissebb pénzügyi és gazdasági statisztikákat, elemzéseket.

Inflációs adatok

Romániában az infláció 15% felett jár, viszont, ha nem lenne az energiaárkompenzáció, valahol 20-25% között lenne. Ezt az is igazolja, hogy míg a fogyasztóknál 15,3%, a termelők esetében ez 53%, aminek csak egy részét képesek lenyelni, a többit fokozatosan, áremeléssel áthárítják a fogyasztókra.

Magyarországon szeptemberben az éves inflációs ráta 20%-os volt, ami ársapkák nélkül év végéig 22-24%-on tetőzhet.

Hatékony-e a hatósági árplafon?

Eltérő a közgazdásztársadalom véleménye, de az általánosan elfogadott tény, hogy ugyan vonzó eszköz a kormányok számára, főként választások előtt, de csak különleges helyzetekben, rövid távon, maximum félévig érdemes alkalmazni.

A fölgyorsult inflációt hatósági árak bevezetésével csak ideig-óráig lehet lassítani, viszont negatív gazdasági mellékhatásai is vannak a piacgazdaságban.

Leginkább a kis- és közepes vállalatok sínylik meg, nem lévén megfelelő tartalékuk, a banki hitelek növekvő kamatjait nem merik vállalni.

Szociális háló magas inflációban?

Az infláció a szegények adója, ők nem tudják elviselni az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek áremelését, mert jövedelmük nem növekszik legalább az infláció mértékével.

A gazdaságpolitika fő feladata jelen esetben a legrászorultabb társadalmi csoportok azonosítása és megsegítése.

A szociális indokok által vezérelt hatósági ár igazságtalan az egykulcsos személyi jövedelemadó mellett, mert a magasabb jövedelemmel rendelkezők fogyasztása is magasabb, így többet profitálnak belőle.

A célzott jövedelemkompenzáció ugyan sokkal igazságosabb, mint az árplafon, viszont a rászorultság, a jogosultság megállapítása és ellenőrzése idő és ráfordítás igényes.

Ezért az európai kormányok inkább az élelmiszerek és energiahordozók forgalmi adószintjét csökkentik, vagy a családoknak szánt pénzügyi juttatásokat emelik.

A hatósági ár mindig politikai ár, politikai célokat szolgál, haszna a döntéshozónak van belőle, ő osztja újra az állami költségvetés bevételeit, kénye-kedve szerint.

Így aztán egyértelmű, a lakosság fizeti meg a révészt, de nem biztos, hogy megüdvözül a továbbiakban.

Lakatos P


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...