Politika

„Mindenki máskép csinálja”2 -kormányzati va banque

Az Európai Unió gazdasága a Covid 19 pandémia, a háborúval bonyolított energiaár robbanással meglódult infláció láncreakciója következtében a vártnál gyengébben teljesít, más szóval stagnál, mi több felsejlik a stagfláció réme.

Mint a 2022 július 10.-i írásomban jeleztem, a kormányok az adott politikai erőviszonyok függvényében, más és más módszert alkalmaznak a helyzet kezelésére.

Orbán Viktor jelmondata: -va banque (mindent vagy semmit)

Úgy bel- mint külpolitikájában, mindent egy lapra tesz fel.

Pártjának a múltheti esztergomi két napos kihelyezett frakcióülésén, majd hétfőn a Parlamentben megerősítette, a Brüsszel és a háborús szankciók okozta nehézségek, a külföldi nyomás ellenére, továbbra is „Magyarország előre megy, nem hátra”, nem lesznek megszorítások.

Bízik jól bejáratott propagandagépezete teljesítményében, amivel továbbra is bebiztosítja szavazói elkötelezettségét a tévedhetetlen vezető iránt.

 A kormányzati sikerpropaganda elfedi a pénzügyminiszteri halkan belengetett megszorításokat, a jegybank elnöke egyre hangosabb kritikáit, sikerként kommunikálja a pozitív nulla növekedést, ami a gyakorlatban recesszió és az évvégi egy számjegyű inflációt, ami az Unió átlagának több mint kétszerese.

A GDP növekedés fétisével próbálja igazolni gazdaságpolitikája helyességét, ezért a kínai akkumulátorgyárak betelepítése érdekében óriási állami támogatást ad, salátatörvényekben biztosít számukra mentességet az érvényben levő környezetvédelmi, építésügyi előírások alól.

Erre lehetőséget biztosít az ukrajnai háború okán bevezetett három éve tartó vészhelyzet, ami rendeleti kormányzást tesz lehetővé, megspórolva a parlamenti vitákat, ahol az ellenzék ugyan elmondhatná véleményét, de csak annyi.

Mi több, a migránselleneség élharcosa, rendeletben biztosítja az éhbérért dolgozó félmillió ázsiai vendégmunkás alkalmazását ezekben a gyárakban.

Külpolitikájának sarokkövei: Trump választási, Putin háborús sikere, az EU választások utáni irányváltása és a keleti nyitás.

Nóvumként Európa militarizálását vizionálja, ami igazolná a magyar hadiipari titkosított, ellenőrizhetetlen beruházások szükségességét. Újabb lehetőségek Mészáros&Comp. részére.

Addig is kisebb engedményekkel operál az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra területén, elodázva az elengedhetetlen reformokat.

Az európai parlamenti és hazai helyhatósági választásokra készülve, a FIDESZ sikeres szereplése érdekében, az osztogatáshoz szükséges források biztosítására, a novemberre ígért nyugdíjemelésre, hiteleket vesz fel, így az előírt 3,9%-os hiány elérheti a GDP 6-7%-át.

Marcel Ciolacu a „mindent vagy semmit” -ből, az utóbbit választja

Bár Románia gazdasága idén a második negyedévben 2,7 százalékkal nőtt, ezzel Írország mögött a második az EU-ban, nyilvánvaló az államháztartás reformjának égető szükségessége.

Az EU-s alapok lehívásához elengedhetetlen a beígért vállalások teljesítése, ami több területet érint. Az adóreform, a speciális nyugdíjak szabályozása, az állami és helyhatósági adminisztráció csökkentése túl kemény falatok a következő évi négy választás előtt, az eltérő érdekű, kétpárti kormánykoalíció számára.

A kormányfő által egy hónappal ezelőtt bejelentett reformcsomag, amit felelőségvállalással kíván elfogadtatni, egyre soványabb lett.

Hasonlít I.L. Caragiale drámaíró 139 éve írt, „Az elveszett levél” című politikai vígjátékában bemutatotthoz: … „legyen alkotmányrevízió, elfogadom! De akkor ne változzon semmi; vagy ne legyen alkotmányrevízió, elfogadom! De akkor változtassunk itt-ott, éspedig a lényeges pontokban.”

Gyakorlatilag, átfogó reform helyett, ami választások utánra marad, ez átmeneti megoldás, amit nehezményeznek a gazdaság szereplői, hiányolják az előreláthatóságot, a kiszámíthatóságot és stabilitást.

Természetesen megszorításokról, akárcsak Orbán Viktornál, szó sem lehet, de azért lesznek, viszont következményeiket, a rövid idő miatt a kormány nem tudta felmérni.

Ciolacu becsületére válik, hogy az államháztartás süllyedő hajóját gyorsított ütemben foltozgatva, megpróbálja megszerezni a 70 milliárd eurónyi uniós forrásokat, amivel a választásokig révbe érhet.

Romániában már gyakorlat, hogy a törvény elfogadását követő, végrehajtási utasítások sok meglepetést fognak okozni. A puding próbája az evés.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...