Politika

Tömeges pszichózis a politikában és a mindennapokban

Az elmúlt hétvégén néhány napot Budapesten töltöttem. Belvárosi sétáim során úgy tapasztaltam, hogy az ellenzéki összefogás fellegvárában az óriásplakátok aránya húsz az egyhez a FIDESZ javára. Ezek nagyrésze, az ellenzéket lejárató, negatív töltetű üzeneteket tartalmaz, a FIDESZ választási retorikájának megfelelően.

Számomra ez azért volt meglepő, mert az eddigi romániai parlamenti választások plakátjain ilyen nem volt látható. Romániában, 1990 után, egy politikai pártnak sem sikerült önálló listán többséget szereznie a parlamentben, illetve, ugyanabban a koalícióban két, egymást követő mandátumban kormányozni.

Ezért nem alakulhatott ki az a magyarországi Nemzeti Együttműködés Rendszere típusú, fékek és ellensúlyok nélküli, központosított államhatalom, mondhatni diktatórikus kormányzati berendezkedés, amelynek minden eszköze megvan a tömeges pszichózis előidézésére.

Az erre a célra időben jól megalapozott módszer egyszerű és hatékony. Hozzájárult az elmúlt két évben a koronavírus pandémia okozta egyéni elszigeteltség, az ukrajnai háború által előidézett félelem, szorongás.

A kialakult helyzetre találóak Joost Meerloo, az „Elme megerőszakolása” című könyvében leírtak:

A logikát logikával lehet kielégíteni, míg az illogikát nem. Megzavarja az egyenesen gondolkodókat. A nagy hazugságnak és a monoton ismétlődő hülyeségeknek inkább érzelmi vonzerejük van … mint logikának és észnek. Míg az emberek még mindig ésszerű ellenérvet keresnek az első hazugsággal szemben, a totalitáriusok mással is megtámadhatják őket.

Mindennapi életünkben a TV, az internet, az okostelefonok és a közösségi média lehetővé teszi a félelemkeltést, az emberek gondolkodásának hatékony manipulálását.

Elemezzük a legutóbbi tömeges pszichózis kialakulását.

Magyarország Kormánya az áprilisi választásokra készülve, május közepéig 480 forintban, (1,28 euro) maximálta az üzemanyagok kiskereskedelmi árát, ezzel fájó veszteséget okozva a piaci szereplőknek.

A MOL vezérkara a veszteséget romániai leányvállalatán keresztül próbálta csökkenteni, hisz rá nem vonatkozik a benzinárstop, (a Román Kormány még nem készül választásra).

Egy bihari benzinkutas, aki addig a MOL Romániától vett benzint 7,6 lejért (1,54 euro) árulta, múlt szerdán csak 8,6 lejért (1,74 euro) tudott venni tőlük, mi több, további áremelést helyeztek kilátásba.

Így aztán 11 lejért (2,22 euro) kezdte árusítani az üzemanyagot. Órákon belül óriási sorok alakultak ki az egész országban, mindenki igyekezett alacsonyabb áron „bespájzolni”.

Véleményem szerint a benzinkúti „villámcsődületek” kialakulásában főszerepet játszottak egyes „érdekeltek”. A kormányfő azt bizonygatta, hogy az üzemanyagellátással nincs gond, nincs ok a pánikra és ellenőrzéseket jelentett be. Azt már nem tette hozzá, hogy az érdekeltek jól jártak.

Hirtelen nagy bevétele származott a jövedéki adóból az államkasszának. Az üzemanyagárak az ellenőrzéseket követően mérséklődtek, de minden kútnál nagyobbak lettek, mint azelőtt. A MOL Romániának meg sem kottyan a 20.000 eurós büntetés, amit a bíróságon megtámadhat.

Sajnos még a kialakult tömeges pszichózis után sem vizsgálják sokan „cui prodest”, kinek használ?

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...