Politika

Mesterséges intelligenciakölcsönzés

Románia miniszterelnöke, Nicolae Ciucă, a májusra tervezett kormányfőcsere előtt, a legutóbbi kormányülés kezdetén mutatta be Ion robotot, a mesterséges intelligenciával rendelkező tiszteletbeli tanácsadóját.

Valószínű arra számít, utódja örökölni fogja, mint leltári tárgyat, így majd nem lesz jelentős eltérés a további kormányzati gyakorlatban.

Ion feladata, hogy a közösségi médiában megjelenő információkból gyorsan és automatikusan rögzítse a románok véleményeit, nézeteit és kívánságait.

Kíváncsi vagyok, mit válaszolna Ion, büntethető-e, mivel és mikor, a plagizált doktori disszertációt benyújtó kormányfő, a pártatlan igazságszolgáltatás szerint?

Várhatóan ezt sem Iohannis államelnök, sem más nem fogja tőle megkérdezni.

Az a miniszterelnök javára írható, hogy ez a típusú közvéleménykutatás sokkal olcsóbb, mint a többmillió lakosnak címzett, visszaküldendő levél, amiben a tendenciózusan megfogalmazott kérdésekre adandó válaszokat előre lehet tudni.

Ezért jutott eszembe, hogy a jó szomszédság jegyében, kölcsön lehetne adni Iont a magyar miniszterelnöknek.

Ott Tóni lenne a neve és meg lehetne spórolni egy miniszteri fizetést, valamint 2,7 milliárd forintot (kb. 7,1 millió euró), amennyibe került a legutóbbi nemzeti konzultáció.

Az eredmény így sem lenne kétséges, hisz a Facebook Ad Library oldalán közzétett adatok alapján, 2019 április -2021 január vége között, éves átlagban, a Facebookon elköltött 1,6 milliárd forint (kb. 4,2 millió euró) 58 százaléka a kormányhoz, 34 százaléka az ellenzékhez köthető.

Novák Katalin államfőnek pedig nincs szüksége mesterséges intelligenciára, mert neki elegendő Viktort megkérdezni, rögtön írja alá az Országgyűlés által sebtében elfogadott törvényt, vagy aludhat rá egyet?

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...