Politika

Beszédes hallgatás

Románia külügyminisztere, Bogdan Aurescu, november 15.-én Szijjártó Péter meghívására látogatott a magyar fővárosba, ahol Orbán Viktor is fogadta őt a Karmelita kolostorban.

Az apropót az jelentette, hogy éppen húsz éve írták alá a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló nyilatkozatot.

Sajtóvisszhangok itt és ott

A magyarországi írott és elektronikus sajtó csak érintőlegesen, hírként foglalkozott az eseménnyel, bővebb kommentárok nélkül.

Érdekes módon a romániai magyar, nagyrészt már csak online sajtó, akárcsak a román média részletesebben ismertette a külügyminiszterek sajtótájékoztatóján elhangzottakat, az Agerpres hírügynökségre hivatkozva.

Utánanéztem, a román külügy honlapján (www.mae.ro/node/30147) részletes sajtóközlemény számol be a találkozón tárgyaltakról.

Megnéztem a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapját is, (https://kormany.hu-kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium), ott még a hírek kategóriájában sem szerepel.

Szijjártó Péter facebook oldalán a közös sajtótájékoztatóról készült video látható és kiemelve az a három terület, amelyben megnyilvánulhat a stratégiai partnerség:

  • gazdasági recesszió elkerülése
  • energiabiztonság megteremtése
  • illegális bevándorlóáradat kezelése.

Ismétlés a tudás anyja

Sokatmondó, hogy bár Románia a magyar gazdaság harmadik legfontosabb exportpiaca, a találkozó egyetlen konkrét eredménye a jövőre Budapesten megnyitandó román-magyar kereskedelmi kamara ígérete.

Igaz, hogy 2014 február 26.-án már megtartották az újonnan alapított Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara (ROcham) első találkozóját.

Mi több, ezt megelőzően 2006 március 10.-én Kolozsváron, Parragh László kamarai elnök és Winkler Gyula kereskedelmi miniszter jelenlétében, megalapították a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamarát.

Jobb többször, mint egyszer sem, ha már választani lehet.

Amiről nem tárgyaltak, de jó lett volna

Nem kívánok részletes összehasonlító elemzést végezni, felsorolni azt, ami a román külügyminisztérium honlapján szerepel, de a magyar külügy nem részletezi.

Ennél fontosabb, amiről nem szólnak a jelentések.

Egyelőre nem várható, a korábban bevált, együttes román-magyar kormányülés, mert ott már konkrétumokról kellene beszámolni.

Nincs előrelépés az erdélyi vállalkozások számára nyújtandó magyarországi állami támogatásokat szabályozó, kormányszintű megállapodás kidolgozásában és elfogadásában sem.

Marad az a sovány vigasz, hogy legalább tárgyaltak, hisz egy nappal azelőtt, az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében jelentette ki Szijjártó, (az EUrologus szerint), hogy az uniós külügyminiszterekkel nem lehet tárgyilagos, észérveken alapuló racionális vitát folytatni a háborúról és az Európára gyakorolt hatásairól.

Az a vicc jut eszembe, amikor egy autós a sztrádán halad és hallgatja a közlekedési híreket:

-Figyelem, az autópályán egy őrült sofőr szemben megy a forgalommal.
-Egy? Hát mindenki szembe jön velem!!!

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...