Politika

Politikai „hiúság vására”

Az elmúlt napokban olyan események történtek a bel- illetve külpolitikában, amelyeknek mozgató rugója a politikai hiúság. (Pártok esetében fedőneve: doktrína).

A semminél több

az a 12,5 százalékos nyugdíjemelés, amiben két hónap huzavona után egyeztek meg a kormánypártok, de ez még az inflációt sem fedezi. Hol van már az ellenzékben megszavazott 40 százalékos emelés?

A liberális illetve szociáldemokrata doktrína ütköztetése, a nyugdíjemelés fedezetéhez szükséges 15 milliárd lej elosztásánál, vásári alkudozás jellegét öltötte. A végén mindenki, beleértve Iohannist is, engedett egy kicsit.

Valójában azon versengtek, ki tudja jobban kommunikálni a nyugdíjasok és a nehéz helyzetben levő családok iránti gondoskodást.

Nesze semmi, fogd meg jól.

Miután néhány uniós ország képviselője belengette ellenvetését Románia Schengen-övezethez való csatlakozásával kapcsolatban, az Európai Bizottság közölte, többé nem figyeli meg Romániát az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében, csak az EU-ban általánosan alkalmazott uniós jogállamisági mechanizmus szempontjai alapján.

Ez bár adott esetben még fájdalmasabb tud lenni, mert forráselvonást is eredményezhet, látszólag fájdalomdíj Romániának, amennyiben az Európai Tanács decemberben elhalasztja a csatlakozásról szóló döntést.

Ha ez bekövetkezne, a romániai nacionalisták majd a magyarokat fogják okolni.

Történt ugyanis, hogy míg Románia felvételének támogatása érdekében lobbizott Kelemen Hunor Orbán Viktornál, a feltűnési viszketegségben szenvedő Izsák Balázs, a SZNT elnöke, nyílt levélben kérte a térség tagállamainak külügyminisztereit, mielőtt döntenének, tájékozódjanak az alapvető emberi jogok, köztük a kisebbségi jogok betartásáról.

A foci nem, de a sál politika.

A politikai hiúság nem áll távol Orbán Viktortól sem. Senki se higgye, hogy a focimérkőzésre indulva véletlenül akasztotta le az ominózus sálat a fogasról.

Inkább a szomszédos országok vezetői háborogjanak egy kicsit, úgy sem veszik már őt komolyan, lásd az osztrák, valamint a horvát nyilatkozatokat, mintsem a hazai elégedetlenséggel foglalkozzon a sajtó.

Így aztán minden szomszédos ország miniszterelnökétől kaphat egy nemzeti színű sálat, mint történt a csütörtöki V-4 csúcson, a szlovák miniszterelnöktől.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...