Politika

Orbán Viktor-EU függő játszma, nem döntetlen

Sakkszabályzat:

„Ha egy sakkjátszma a megszokott játékidő végéig nem fejeződne be, akkor a bíró meg kell, hogy követelje a lépésen lévő játékostól, hogy következő lépését borítékolja.”

Európai Uniós sakkjátszma

Bár Orbán Viktor kedvenc sportja a foci, megpróbálkozott nemzetközi nagymesteri szintre eljutni az európai politikai sakkmezőnyben.

Ideig-óráig úgy látszott sikerülhet elsőhegedűst játszva az Antall József, néhai miniszterelnök, által 1991-ben kezdeményezett Visegrádi Együttműködésben (utólag V-4), de később, kilépve(kizárva) az Európai Néppártból, orosz- illetve szélsőségpárti elköteleződése miatt egyre inkább elszigetelődött, csak alkalmi szövetségesei vannak.

Brüsszel elleni kirohanásai belföldön eredményeztek ugyan kétharmados választási sikereket, viszont az uniós országok nem nézhették el neki a végtelenségig a jogállam felszámolását, a kormányszintű korrupció rendszeresítését Magyarországon, ami az uniós pénzek lenyúlását eredményezte.

Az Európai Parlament, a bíró szerepében, felszólította az Európai Bizottságot borítékolja a következő lépést, amit az meg is tett. Igaz, erre az Európai Tanács még rá kell bólintson, esetleg finomíthat rajta (a sakktól eltérően), vagy halogatja a döntést, de az a Holdról is látszik, hogy a folytatásban szorongatott helyzetben védekezhet Orbán Viktor.

Helyzetelemzés

Aki azt hiszi, hogy Orbán Viktor elment a falig, és szó nélkül elfogadja és teljesíti a feltételeket, hogy hozzájuthasson a Magyarország számára

 égetően szükséges uniós forrásokhoz, az téved.

A tőle megszokott kommunikációs trükkökkel a visszafordulás: irányváltás, a látszatintézkedés: teljesítés. A pávatánc továbbra is kötelező, hisz Putinnak nem lehet nemet mondani, még gondolatban sem.

A kormányinfón, nemzeti konzultációkon nevelkedett nép amúgy is elhiszi, hogy a háború a hiperinfláció egyedüli oka, mindenért a Putin-ellenes szankciók a felelősek és Európa vesztébe rohan. Viszont az ő kormánya megvéd mindenkit. (Kivéve a tanárokat, diákokat, egészségügyi dolgozókat, kisvállalkozókat stb.)

Érdekes, fordulatos folytatásra lehet számítani, és bár az Európai Bizottság van kedvezőbb pozícióban, még a döntetlen sem kizárt.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...