Politika

Orbán Viktornak áll a zászló

A világháború reális veszély, mondta ez év március 31.-én a Kossuth Rádióban Orbán Viktor.

Július 14.-én ugyanott kijelentette, hogy a NATO-csúcson sikerült elkerülni a harmadik világháborút, mivel a szövetség nem vette fel sorába Ukrajnát.

Augusztus 30.-án, a Tucker Carlson amerikai riporternek adott interjúban ismét figyelmeztetett, szerinte a harmadik világháború az ajtónkon kopogtat.

Ezek a Nostradamus féle proféciák, amelyeket utólag többféleképen lehet értelmezni, az orosz-ukrán háború globalizálódását vizionálják, ami a lakosság félelemérzését hivatott növelni. Migráns- és háborúsveszély esetén hálás szerep a nemzetmentőé.

Főként, ha a kiváltó okok: az Uniós csúcsvezetés, az amerikai Mélyállam (Deep State), a Soros birodalom, amelyektől csak Orbán Viktor kormánya mentheti meg a magyarokat.

Szlovákiában a populista Robert Fico, Orbán Viktor hathatós segítségével, az általa is alkalmazott, migránshordák veszélyének riogatásával, megnyerte a parlamenti választást, lehetővé téve a közeljövőben a Putin ellenes, uniós fellépés gyengülését.

Hab a tortán, hogy az Orbán-Fico barátság jegyében, ez utóbbi, a migránsveszélyre hivatkozva, a szlovák-magyar határ lezárására szólította fel a regnáló kormányt.

Amennyiben az október 15.-i lengyelországi parlamenti választáson a Jaroslaw Kaczynski féle, jobboldali, populista és szociálisan konzervatív PiS nyer, amelyik a Kantar-felmérés szerint jelenleg 4 százalékkal áll jobban Donald Tusk által vezetett jobbközép Polgári Platformnál, Orbán megerősödött szövetségessel folytathatja a jogállamisági vitát az Európai Unióval.

Mi több, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kissé elsietett kijelentése, amelyet az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakán tett az ukrán gabonabehozatalt tiltó országokról, kihatással lehet a lengyel-ukrán viszonyra, Putin nagy örömére.

Orbánnak a Hamas Izrael elleni támadása is kapóra jön, egyrészt eltereli a figyelmet a hazai magas inflációról, másrészt jól példázza, veszély esetén a társadalom összezár a regnáló kormányfő, a kaotikus izraeli belpolitikai helyzetet előidéző Netanjahu mellett, minden hibája ellenére.

Erre alapoz Orbán Viktor is, hangoztatva, hogy Magyarország szuverenitását veszélyezteti az Európai Unió által elfogadott új migrációs paktum, amely tárgyalási alap lesz az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalásokon.

Nagy úr, a kormány által politikailag kreált félelem, veszélyérzet, állandósult bizonytalansági légkör, elősegíti, hogy a populista vezetők megtarthassák pozíciójukat.

Figyelmeztető, lehet nemcsak az ország felét ellenségként kezelő Benjamin Netanjahu miniszterelnök számára, aki felelőssé tehető az izraeli társadalmat összetartó szolidaritás szétveréséért, hanem más populista kormányfőnek is, Golda Meir volt izraeli miniszterelnök esete.

Az 1973 október 6.-án Egyiptom és Szíria által meglepetésszerűen indított jom kippur háború, negyedik arab-izraeli háború, felkészületlenül érte Izraelt.

Golda Meir miniszterelnök-asszony elutasította az 1967-ben, a hatnapos háború idején bevált megelőző légicsapást, attól félve, hogy véglegesen kirobbantja a háborút.

Bár a 19 napig tartó küzdelem során a zsidó állam győzedelmeskedett, a harcok után jelentős tüntetéssorozat kezdődött a háborús veszteségek okainak feltárása és a felelősek kérdőre vonása céljából.

A tiltakozások hatására 1974 április 11.-én Golda Meir valamint az egész kabinet lemondott.

Ha a politikai széljárás iránya változik, a zászló is máskép lobog.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...