Politika

Kormányzati magánnyugdíjalap „einstand”

Einstand: „A Pál utcai fiúk” című regényből ismert régi pesti gyerekszó, amikor valakinek a tulajdonát az erősebb jogán lefoglalják.

Néhány órával azelőtt, hogy a román kormányfő felelőségvállalással terjesztette be a Parlamentnek a deficitcsökkentő salátatörvényt, a honatyáknak lehetőségük volt módosító javaslatokat kezdeményezni.

Óriási felháborodást váltott ki az a javaslat, amely a kettes pillérként is emlegetett kötelező magánnyugdíjalap burkolt államosítását célozta meg.

A sajtóbeli heves tiltakozások hatására a javaslatot visszavonták. Mint utóbb, a kutakodások révén kiderült, nem honatya, hanem egy pénzügyminisztériumi államtitkár volt az értelmi szerző.

A kormánykoalíció mindkét pártja, egymásra mutogatva, sietett elhatárolódni az ominózus ötlettől. (Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél). Mégis elismerték, hogy az ötlet felmerült az elemzések során.

A kipattant botrány két-három napig volt vezető téma a román médiában. Érdekes módon a romániai magyar nyelvű írott és elektronikus sajtó nagyvonalúan említést sem tett az ügyről.

Gondolom nem akarta plagizálással meggyanúsítani a román kormányt, tekintettel az Orbán kormány háromezer-milliárd forint magánnyugdíjpénztári vagyon államosítására 2010-ben. Az erősebb kutya einstandol.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...