Politika

Apasági teszt a titkosszolgálatoknál

Csoportos erőszakot követtek el a demokratikus elvek és a jogállamiság ellen. Bűnvádi feljelentés nem történt. Kiszivárgott viszont, hogy az újszülött tervezet körül Iohannis államelnök bábáskodott, aki eleinte a hírt sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó.

„Valaki, mi tudjuk ki volt a kiszivárogtató”, mondta fenyegető hangsúllyal, egy héttel a tervezet nyilvánosságra kerülése után, kérdésre válaszolva, majd hozzátette, „ez csak egy első vázlat”.

Az ominózus tervezet legmegdöbbentőbb részleteiről itt írtam.

„Kárnak, szarnak nem akad gazdája” tartja a magyar szólásmondás, ami jól jellemzi a kialakult helyzetet.

A Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) ugyancsak megkeresésre válaszolva, nagy nehezen elismerte, az Államelnöki Hivatal kért véleményt tőlük.

Legvégül megszólalt a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója, Eduard Hellvig. Intézményéhez méltóan ködösített, mellébeszélt, de tartalmi kérdésekről egy szót sem ejtett.

Gyakorlatilag a csoportos erőszakot nem tagadják, viszont az apaságot senki sem vállalja, mert az konkrétan az Alkotmány előírása (74.cikkely) megsértésének beismerését jelentené. Sem az államelnöknek, sem a szolgálatoknak nincs törvénykezdeményezési jogköre.

A tervezet a szolgálatok minden óhaját tartalmazza, korlátlan hatalommal ruházná fel őket. Arra számítottak, az orosz-ukrán háború mindenkit megrémít, az ország védelmére való hivatkozás elég lesz a parlamenti jóváhagyáshoz.

Így születtek harminckét éve a szolgálatokat létrehozó törvények is, a márciusi marosvásárhelyi eseményeket követően, különösebb társadalmi konzultáció nélkül.

Marad a találgatás a kiszivárogtatóról. Két változat valószínűsíthető.

Az első szerint, dúl a szolgálatokon belüli hatalmi harc. A régi és az új vezetés emberei egymást próbálják lejáratni. Nem véletlen, hogy a tervezetet ahhoz a G4Media hírügynökséghez juttatták el, amelynek több újságírójáról rebesgették, hogy szoros szálak fűzik a szolgálatokhoz. A második változat szerint a kiszivárogtatás a szolgálatok régi módszere. Így tesztelik a közvéleményt a várható ellenállás mértékéről. Ha nagy a felzúdulás, finomítanak egy keveset, vagy várnak egy újabb alkalomra. Esetleg saját maguk kreálnak ürügyet, amire már volt példa.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...