Politika

Közgazdaságtan tökfejeknek (kezdőknek)

Peter Antonioni könyvét, az „Economics For Dummies”, Közgazdaságtan tökfejeknek (kezdőknek) címűt, bár még nem fordították le sem magyar, sem román nyelvre, valószínű egyre többen fogják megvásárolni.

Az történt, hogy ezt a könyvet ajánlotta tanulmányozásra Michael O’Leary, a Ryanair légitársaság vezérigazgatója, Nagy Márton magyar gazdaságfejlesztési miniszternek, hátha megtudja magyarázni, miért vetnek ki „extraprofitadót” egy olyan, a koronavírus-pandémia miatt két éve veszteséges iparágra, mint a légiközlekedés.

Nem olvastam a könyvet, de a közgazdaságtan csak akkor unalmas, ha rosszul magyarázzák el. Sokkal izgalmasabb lesz, ha kiderül, miért és hogyan érinti mindennapi életünket.

A kormányok pont ezektől az izgalmaktól próbálják megkímélni a lakosságot. E célból többféle eljárást alkalmaznak.

Hangzatos címen, például hon-, rezsi-, és családvédelem, speciális adókat (extraprofitadó) vezetnek be, a költségvetési hiány finanszírozására.

Ha egy gazdasági miniszter arra hivatkozik, hogy egyes ágazatok az áremelkedés miatt jelentős többletnyereséget érnek el, miközben nem a profitot, hanem a cégek árbevételét adóztatja, ami nincs tekintettel a költségszerkezetre, joggal ajánlható számára kötelező olvasmánynak az ominózus könyv.

Az átvert lakosság csak később fogja tapasztalni, hogy a megadóztatott vállalkozások (légiközlekedés, távközlés, bankok, gyógyszerkereskedelem, stb.) fokozatos ár és díjemeléssel átterhelik az adókat a fogyasztókra.

Másik eljárás, főként koalíciós kormány esetében, meddő vitákat folytatni a szükséges intézkedések bevezetéséről. Ezalatt különböző megoldásokat vázolni a tömegtájékoztatásban, amelyekről tudható, a koalíciós partner ilyen-olyan okokból nem fogad el, ezért őt terheli a felelősség.

Közben az árak, díjak, tarifák nőnek, gyorsul az infláció, amit vagy megszokik a lakosság és immunis lesz, mint az apránként, rendszeresen adagolt méreg esetében, vagy a „kínai csepp” kínzásmód mintájára a végén úgymond „megőrül” és az utcára vonul. Ez általában a kormány bukásához vezet.

A legdivatosabb eljárás, szinte minden kormány alkalmazza, az energiaárrobbanást, a növekvő inflációt az orosz-ukrán háború rovására írni.

Ez a kormányok kibúvója, a „vis maior”, amire hivatkozni lehet. Az a vezetőket nem zavarja az indoklásban, hogy az európai drasztikus energiaárrobbanás még a háború kitörése előtt következett be. A háború csak rátett egy lapáttal.

A kormányoknak nem kenyere az őszinte, nyilvános szembenézés a gondokat, nehézségeket kiváltó okokkal, mert egy alapos elemzés kimutathat olyan korábbi hibás döntéseket, amelyekért kényelmetlen a felelősség vállalása.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...