Politika

Mire jó egy háború?

A háború a hadban álló országok számára a pusztulást, nélkülözést, családok és közösségek tragédiáját jelenti. Így van ez Ukrajnában is. Jó lenne mielőbb véget vetni a vérontásnak.

A háború kihatással van nem csak Európa, hanem a világgazdaság teljesítményére is. Mértékadó gazdasági elemzők szerint, Európát stagfláció fenyegeti (magas infláció, amely lassú gazdasági növekedéssel vagy recesszióval párosul).

Gyakorlatilag a magas infláció megeszi a bérnövekedést, a fogyasztók pénze értéktelenedik, egyre kevesebb árut tudnak venni a bérükből, csökken a fogyasztás, a vállalati profitok csökkennek, kevesebb lesz a beruházás, a termelés stagnál vagy visszaesik.

A háborús helyzet negatív hatásait, a szomszédos országok politikai elitje megpróbálja saját céljaira felhasználni. Néhány példa a figyelemelterelésre.

A 10 százalék körüli magas inflációt a kormányok igyekeznek kizárólag a háború rovására írni, holott már azelőtt, januárban Magyarországon 7,9, Romániában 8,35 százalék volt és növekvő tendenciát mutatott. A valós okok ismertetése nem előnyös a kormányok számára.

Valószínű, a szomszédban dúló fegyveres konfliktus alatt nem időszerű a román kormány minisztereinek teljesítményét elemezni, a helyreállítási alap lehívásának késését és az áram- valamint gázszámlák elégtelen hatósági támogatását firtatni.

Ilyenkor nem illik Nicolae Ciucă miniszterelnök 2003-as, plágiumgyanús doktori disszertációját sem vizsgálni. Ezt állította le a legfőbb ügyészség mondvacsinált indokkal.

Most Orbán Viktor az ukrajnai háborúra hivatkozva kérte az EU újjáépítési alap, Magyarországnak járó 5800 milliárd forintnyi teljes keret megnyitását.

Tavaly áprilisban a hitelrészt, ami a keret több mint fele, nem kérte, mert az felhasználási és ellenőrzési feltételekhez kötött, ami számára elfogadhatatlan.

Valójában nem az ukrajnai menekültek támogatására kell a pénz, arra az unió külön forrást biztosít.

Az elmúlt két évben felhalmozott 10 ezer milliárdos hiányt megfejelte idén, a két hónap alatti, választási ígéretekre költött 1500 milliárd forint. Üres az államkassza és tüntetnek a tanügyi alkalmazottak.

Klaus Iohannis államfő, nyolc év külpolitikai eredménytelenségét igyekszik feledtetni az ukrajnai háború kapcsán történő szerepvállalásával.

Nem ildomos mások szerencsétlenségéből politikai tőkét kovácsolni.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...