Politika

Cotroceni-i Black Friday

A Deloitte felmérése szerint a fogyasztók 74%-át az árengedmények befolyásolják leginkább. A kereskedelemben a vásárlók átverésének gyakori típusa az, amikor az akcióban meghirdetett kedvezményeket nem az akció előtti tényleges árból adják, hanem az akciós időszakban közzétett, megemelt, fiktív árból.

Miért lenne ez másképp a politikában, hisz ott is a meggyőzés egyik elítélendő változata az átverés. Viszont emiatt a választó nem fordulhat a fogyasztóvédelmi hatósághoz, csak négy-ötévente büntethet szavazatával, ha még eszébe jut az átverés.

A Cotroceni-i Black Friday hasonló forgatókönyv alapján működik. Közel nyolcvan napon át, az USR minisztereinek lemondása óta eltelt időben nagyot nőtt a válság ára, amit a választók fizetnek meg. Ezt már nem lehet orvosolni, de Cotroceni fura ura végre megteszi azt, amit nyilvánvalóan eredetileg is megtehetett volna. Az eddigi teljes „én kormányom” Black Friday változata már csak miniszterelnökre, kül- és hadügyminiszterre korlátozódik. Igaz, a miniszterelnök csak 18 hónapig az ő jelöltje, kizárólag azért, nehogy most egyeseknek Iohannis teljes kapitulálása jusson eszébe.

Alkotmányossági szempontból az is kérdéses, miként fog megtörténni a kormányfők cseréje? Lesz ebből vita bőven.

Akárcsak a sportban, a politikában is, a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat. Ebben az esetben viszont az ostor vége a választókon csattant, hiszen őfőméltóságának harmadik mandátumra amúgy sincs lehetősége.

Az új kormánykoalíció több minden szépet-jót ígér, igaz, egyelőre nem látszik miből, de a szándék dicséretes. A puding próbája az evés. Ez a 14. századból eredő közmondás azt jelenti, hogy valaminek az értékét, minőségét vagy hatékonyságát csak akkor tudod megítélni, miután kipróbáltad. A 2022 évi költségvetés parlamenti elfogadását követően majd tisztábban lehet látni. Addig is marad a remény, hisz az hal meg utoljára.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...