Politika

A szemellenzős Tőkés

Az értelmező szótár szerint, átvitt értelemben a szemellenzős: „egyoldalú, elfogult gondolkodásmódjánál fogva a valóságnak, a tényeknek mindig csak egy szűk körét látja”. Ilyen Tőkés is, csak azt nézi, miként üthetne egyet az RMDSZ-en, mibe köthetne bele. Ahogy tartja a szólás, kákán is csomót keres.

Változást státuszában az jelent, hogy miután sem az RMDSZ, sem a FIDESZ nem volt hajlandó újabb EP mandátumot biztosítani számára, eszmefuttatása az RMDSZ-ről már olyan, mint számtanban az egyes, se nem oszt, se nem szoroz. Mindent megpróbál, hogy ismét felfigyeljenek rá, még annak árán is, hogy a logikának és a nyilvánvaló tényeknek mond ellent.

Így történt legutóbbi kolozsvári sajtótájékoztatóján. Az MTI tudósítása szerint Tőkés fájdalma, hogy az RMDSZ nevével legitimálja a PSD-PNL „szörnyszövetséget” és: „Ezáltal elveszítette a képességét arra, hogy a magyar érdekeket képviselje”.

Köztudott, a politikában egy alakulatnak kormányon van nagyobb esélye választóinak érdekeit képviselni, mint ellenzékben. Valószínű Tőkésnek az felelt volna meg, ha az RMDSZ az AUR-al és az USR-vel marad ellenzékben, mert akkor valóban lett volna mit kritizálnia.

Torz vélekedésére kár lenne szót vesztegetni, de másnap történt valami jelzésértékű. Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor, Nicolae Ciucă Románia miniszterelnökévé választása alkalmából, levélben fejezte ki gratulációját. A magyar miniszterelnök – mint írta – örömmel értesült arról, hogy az RMDSZ is koalíciós partnerként vesz részt az új román Kormányban, melynek munkájához tapasztalatával és professzionalizmusával hozzáadott értéket fog biztosítani.

Ilyen körülmények között Tőkés két lehetőség közül választhat. Vagy kitart eredeti álláspontja mellett és ellentmond Orbán Viktornak, elrontva ezzel a FIDESZ elnökének örömét, ami kevésbé valószínű, vagy mélyen hallgat és imádkozik, minél kevesebben vegyék észre baklövését.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...