Politika

Politikai apátia

A Wikipédia szerint: „Az apátia vagy közöny az érzelmek, az érdeklődés és a törődés hiánya. Egy indifferens állapot, amely az olyan érzések elnyomásával jár, mint például az aggodalom, az izgalom, a motiváció és a szenvedély.”

A romániai politikai élet és elit egyre inkább magán viseli az apátia jeleit.

A tömegtájékoztatás folyamatosan önti az energiaválsággal, az infláció növekedésével kapcsolatos negatív előrejelzéseket, viszont a kormánypártok vezetőinek augusztus 16 óta nem volt hivatalos ülése, ahol a mindenki által várt intézkedéscsomagot elfogadják.

Ahogy lesz, úgy lesz

Valójában az történik, hogy nem tudnak egységes választ adni a kihívásokra és ha hivatalosan találkoznának, megoldás bejelentése nélkül, nyílt beismerése lenne a kormányzati impotenciának.

Ezalatt a pártok egyes hiteltelen, de nagyszájú képviselői, mint Rareș Bogdan, Radu Cristescu és mások, a hírtelevíziók vitaműsoraiban legjobb esetben féligazságokat puffogtatva támadják a koalíciós partnereket. Adott esetben így könnyebb tőlük elhatárolódni, mint legutóbb, a fiatal liberálisok minősíthetetlen skandálásától.

Az embereket nem hozza lázba az igazságügyi törvények módosítása, még akkor sem, ha a schengeni csatlakozásra hivatkoznak. A szülők ugyan morognak a tanügyminiszter ötletelésein, de belefásultak az átgondolatlan intézkedések elleni örökös, eredménytelen tiltakozásba.

A legnagyobb hiba: a semmittevés

Egy valamirevaló kormány alapos elemzéseket végez, stratégiai változatokat és megoldásokat dolgoz ki a recesszió elkerülésére. Nem elegendőek a félévre szóló, a tél lakossági átvészelését célzó intézkedések. A gazdaság átállításához a megváltozott körülményeknek megfelelően, több idő szükséges.

Itt a bökkenő. A PSD vagy a PNL szájíze szerint készüljön a stratégia, az intézkedéscsomag? Kié az érdem, adott esetben ki a felelős a kudarcér?

A legnagyobb probléma a lakosság bizalmának visszaszerzése, a különböző felelőtlen, be nem váltott ígérgetéseket követően.

Az emberek hozzáállása, támogatása nélkül egy program sem lehet sikeres. Hasonló okok miatt a FIDESZ támogatottsága az elmúlt két hónapban hét százalékot csökkent. (Nekik van honnan, ami a PSD vagy a PNL esetében viszont megrendítő lenne.)

A „Navigare necesse est, vivere non est necesse” latin szólás aktualizált változata: -Kormányozni szükséges, kormányon lenni nem.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...