Politika

Liberális öngól(ok)

Nem ildomos ugyan önmagamra hivatkozni, de nem hagyhatom ki, mert ezzel bizonyítom a liberális öngól tényét, amint az előrelátható volt.

Tavaly, az október 3.-i (Kongresszusok téttel és tét nélkül) és 5.-i (Iohannis időt kért) blogbejegyzéseimben jeleztem, hogy a Nemzeti Liberális Párt vezetői eltaktikázták magukat.

Akkor nem vették figyelembe, hogy amennyiben sikeres lesz az ellenzék bizalmatlansági indítványa és Florin Cîțu elbúcsúzik a miniszterelnöki bársonyszéktől, hiába választják meg a Szenátus elnökévé, rövid időn belül pártelnöki státusza is megszűnik. Első öngól.

Ez a romániai politikai gyakorlat. Tiszavirág életű a kormányfői mandátum, ha nem pártelnökből lesz valaki miniszterelnök (M.R. Ungureanu, M. Tudose, S. Grindeanu).

A fociban ritka, hogy egy csapat ugyanabban a félidőben két öngólt rúgjon, a liberálisok láthatóan mégis erre készülnek.

Florin Cîțu lemondása után, egy héten belül kongresszuson kívánják, a hírek szerint, pártelnöknek megválasztani Nicolae Ciucă miniszterelnököt, még akkor is, ha ez csak a jelenlegi pártalapszabályzattól való eltéréssel lehetséges.

Az öngól ténye akkor lesz nyilvánvaló, ha 2023 májusában, az egyezség szerint, a PSD jelöltje lesz a kormányfő és ezt a parlament megszavazza, így nem kerül sor előrehozott választásra.

Ebben az esetben Nicolae Ciucă, kizárólag pártelnökként maradva, mivel a pártvezetéshez éppúgy nem ért, mint elődje, ugyanarra a sorsra jut és Iohannis, valamint egy szűk pártelit bábja lesz.

Amennyiben 2024-ben a liberálisok őt kívánják államelnöknek jelölni, egy éven belül újabb kongresszusra lesz szükségük, hogy időben pártelnököt válasszanak, akit aztán kormányfőnek nevesítsenek. A párton belüli hatalmi harc kiújul és tovább bonyolódik. Második öngól.

Ha 2023-ban előrehozott választásokra kerülne sor (rebesgetett államelnöki és/vagy parlamenti választás), a liberálisok számára, nem lévén idejük a felkészülésre, önállóan nem sok babér kínálkozik. Ebben az esetben a regnáló pártelnök lesz felelős a kudarcért.

Az április 10.-i kongresszuson jobban átgondolt, középtávú megoldás lenne célravezető.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...