Politika

RMDSZ kongresszus téttel, vagy tét nélkül

Könnyű rásütni a hétvégi RMDSZ kongresszusra a tétnélküliség bélyegét, hisz még ha lenne kihívója, akkor sem lenne kétséges Kelemen Hunor újraválasztása. Valójában a lehetőségek halmaza, az aktuális kérdésekre adandó válaszok minősége teszi fontossá az eseményt.

A legfontosabb kérdés:

Megtiszteli-e jelenlétével az RMDSZ-t Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke?

Ferenc pápa péntek déli látogatását követően, szán-e rá egy délutánt, mint nemrég a szerbiai hadi bemutatóra, vagy ideküldi a külügyminiszterét?

Figyelembe véve az eddigi gyakorlatot, meghívást kapnak a kormánykoalíció pártelnökei, Nicolae Ciucă kormányfő és Marcel Ciolacu házelnök.

Kiváló alkalom lenne, legalább szóban egyeztetni, a jelenlegi és a következő kormányfővel, az anyaország támogatási programjainak romániai folytatását illetően.

Orbán Viktor személyes részvétele jelentősen befolyásolná a Szövetség jövő évi választási készülődéseit.

Tud-e újítani az RMDSZ?

A pandémia és az orosz-ukrán háború új helyzetet teremtett, lehetséges, kivitelezhető megoldásokra van szükség, amiket ismertetni kell a választókkal.

Elengedhetetlen a helyi szervezeti élet aktivizálása, nem elegendő a jó kormányzati szereplés, ha ez nem tudatosodik a választókban.

Hiábavalóak a közvéleménykutatások, ha a leszűrt tanulságokat nem sikerül alkalmazni. Egyértelmű a kisebbségi érdekvédelem, valamint a gazdasági és szociális problémák orvoslásának elsőbbsége, összevetve az atomháborús riogatás, a genderpropaganda, a migránsveszély kérdéskörével.

El kell dönteni, érdemes-e a továbbiakban is biztos befutó helyet biztosítani az RMDSZ parlamenti választási listáin olyan más magyar párt képviselőinek, akik aztán négy éven keresztül csak nehezítették az RMDSZ parlamenti munkáját?

Kardinális probléma továbbra is a kommunikáció. Kiváló a Kelemen Hunor szövetségi elnök által gyakorolt „one man show”, de nem elégséges. Hiányoznak a tematikus, többszemélyes sajtótájékoztatók, háttérbeszélgetések, véleményütköztetések, a többszínű RMDSZ-tagság megjelenítése.

Több más problémára is adhat választ a kongresszus.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...