Politika

Kormánykoalícióban nincs döntetlen

A politika és a sakk a „többet ésszel, mint erővel” elvére épül, viszont vannak lényeges különbségek is. Kormánykoalícióban nincs, nem lehet döntetlen, előbb-utóbb cselekedni kell.

Örökös sakk

Az örökös sakk lényege, hogy az egyik fél, még ha jobban is áll, bármit lép, arra folyamatosan és védhetetlenül sakkot kap anélkül, hogy mattot kapjon. Ez a lépésismétléses döntetlen egyik formája.

Ehhez hasonló a helyzet a kormánykoalícióban, ahol a PSD szociális tárgyú és célú megoldásai folyamatosan „liberális sakkot” kapnak, nincs meg rá a költségvetési fedezet címén.

Hónapok óta így megy, úgy a minimálbér-, nyugdíjemelés, mint az energiaár kompenzáció esetében.

Kivárásra a sakkban sem lehet játszani, ott ketyeg az óra, lejár a gondolkozási idő.

A bukaresti politikában is kopog az ősz az ablakon. A legújabb bonmot szerint, a télen a lakosság egy része jobban fog félni a hóvégétől, mint a világvégétől.

Parlamenti pártok tanácskozásai

Bevett gyakorlat, hogy az őszi parlamenti ciklus előtt a pártok elnökségi, vagy kihelyezett frakcióülésen tárgyalják meg a következő periódus legfontosabb teendőit. Így történt a napokban is.

A PSD sietett learatni a szociális babérokat, munkaügyi minisztere nyugdíj- és minimálbéremelés szándékát és mértékét jelentette be.

Felhördültek a liberálisok mondván, velük nem konzultáltak. Ciucă liberális miniszterelnök az említett örökös sakkot alkalmazva, a 2023-as költségvetésre halasztotta a döntést. Majd, ha lesz rá fedezet.

Gyorsan ismét sakkot adott a PSD-nek. Sürgősségi rendelet formájában, amire újból joga van, hisz elkezdődött a Parlament őszi ciklusa. Gáz és villamosenergia árkompenzációt jelentett be úgy, hogy a kormányülés háromórás késéssel kezdődött, mert nem voltak meg a szükséges minisztériumi aláírások. (A Gazdasági és Szociális Tanács véleményét nem is kérték.)

A játszma a Parlamentben folytatódik, ahol a PSD rálicitálhat, módosíthatja a sürgősségi rendeletet, hisz egy populista változtatás ellen senki sem mer szavazni.

Folytatása következik.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...