Politika

Sakk hármasban

A sportban nincs ilyen, de a romániai politikai életben van. A sakkozók között ismert az a mondás, amely szerint, gyakran azt a partit veszted el, amelyben nem fogadtad el a felajánlott döntetlent és kockáztattál.

Valahogy így járt az RMDSZ is, elment a falig. Nem tanulta ki az Orbán Viktor féle taktikát, ellenkezni az utolsó előtti pillanatig, majd mégis megszavazni az ominózus szankciókat és máshol keresni kompenzációt.

Tanulságok

A parlamenti erőviszonyok ismeretében kár volt Csoma Botondon keresztül belengetni az esetleges kilépést a kormánykoalícióból, ötletet és esélyt adni az erdélyi liberális elnököknek a keménykedésre.

Látható, érzékelhető volt, hogy a kormányfőcsere után, akárcsak Florin Cîțu volt pártelnök esetében, a Nemzeti Liberális Pártban beindul a hatalmi harc az elnökségért. (A Nicolae Ciucă elnöksége is tiszavirágéletű lesz).

Tudvalevő volt Klaus Iohannis államfő liberális pártossága, viszont a tárgyaláson tanúsított modortalansága új elem. Kényszeredetten nevesítette ugyan kormányfőnek Marcel Ciolacut, viszont esetleges kormányzati kudarca jól jönne a liberálisoknak.

Kelemen Hunor nem gondolta végig milyen lehetetlen szerep közel egy évvel a választások előtt, ellenzékben lenni az AUR és az USR mellett, miután a kongresszuson a kormányzati sikerek vitték a prímet.

Politikai alku folyamán csak akkor szabad keménykedni, ultimátumot adni, főleg a nyilvánosság előtt, amit nota bene, jobb lett volna elkerülni, ha van ütőkártya a tarsolyban. Az RMDSZ-nek nem volt.

Könnyebb kormányon a kisebbségi érdekvédelem, mint ellenzékben.

Következmények

A következő évi választásokra nehéz lesz hatékony, mozgósító stratégiát kidolgozni, mert:

  • az európai parlamenti választáson Orbán Viktor Brüsszelellenes kommunikációja, az Unión kívül is van élet jelmondat, sokakat elbizonytalanít, inkább távolmaradnak az urnáktól;
  • a helyhatósági választásokra körvonalazódik az, hogy Maros illetve Szatmár megyékben a PSD és a PNL közös jelöltet állít úgy a megyei tanácselnöki mint a megyeközponti polgármesteri tisztségre;
  • a parlamenti választási küzdelemben nem lehet intenzív ellenzéki stratégiát és programot kidolgozni, egyrészt mert az RMDSZ részese volt a kormányzásnak, tehát bizonyos mértékben felelős az elmaradt reformokért, másrészt ha új megoldásokat javasol, adott a kérdés, miért nem cselekedett amikor kormányon volt;

Ismerve a kormánypártok tisztségosztogató kényszerét, a második vonalban, illetve a helyi szinten levő RMDSZ tisztségviselők nem sok jóra számíthatnak.

Tévedés lenne a Stockholm szindrómával azonosítani egy bizonyos parlamenti kapcsolatrendszer kialakítását a PSD-vel. Ez segíthetné az RMDSZ parlamenti, főként gazdasági és szociális tárgyú törvénykezdeményezéseinek napirendre vételét és esetleges elfogadását. A választások után is lesz élet.

Ha az RMDSZ az elkövetkezőkben az áldozati bárány szerepében tetszeleg, a romániai magyarok még nagyobb része fogja Orbán Viktort kizárólagos nemzetmentőnek tekinteni.

Minden rosszban van valami jó is. Az RMDSZ vezetőinek több ideje marad az önkormányzatokkal és a helyi szervezetekkel foglalkozni, amire amúgy is nagy szükség van a választások előtt.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...