Politika Uncategorized

A politikai csodavárás misztériuma

Kubából, ahol az elmúlt négy évben óriásit esett az életszínvonal, követve a magyarországi belpolitikai helyzetet, a Magyar Péter jelenséget, beigazolódni látszik, hogy amennyiben az autokrácia, a politikai abszolutizmus megdöntésére az ellenzék sorozatos választásokon sem képes, a társadalom nagyrészén, úrrá lesz a csodavárás.

Azok, akiknek elegük van a rendszerszerű korrupcióból, akiknek megélhetési gondjaik vannak, könnyen társulnak a semmiből felbukkanó igazságtevővel, aki nyilvánosan mondja ki azt, amit mindenki sejtett vagy tudott.

Nem összehasonlítható Magyarország és Kuba gazdasági helyzete, de intő jel lehet Orbán Viktor számára, hogy az eleinte imádott, 2016-ban elhunyt, „Comandante” Fidel Castro nimbusza erősen megkopott a négy éve tartó gazdasági válság és a tartós korrupció miatt. (A két ország 2023-as korrupciós indexe azonos.)

Ahhoz, hogy cunami-szerű változás történjen egy autokrata rendszerben, olyan mértékű társadalmi elégedetlenség szükséges, amilyen volt 1989-ben Romániában, amilyen kezd kialakulni Kubában, viszont amilyentől Magyarország fényévnyire van.

Ezért érthetetlen, hogy a változást akarók szószólói, a véleményformálók, a médiaszereplők, a csoda várása közben, miért ócsárolják okkal és ok nélkül az ellenzéki pártokat, ha összefognak azért, ha nem teljes az összefogás azért.

Amennyiben a demokrácia jegyében elfogadják azt az elvet, hogy parlamenti választásnak tűnő politikai aktuson kell leváltani az Orbán kormányt, kontraproduktív folyamatosan azt hangoztatni, hogy ez a jelenlegi, „megélhetési” ellenzékkel reménytelen.

Az sem szolgálja a rezsimváltást a tiltakozó megmozdulások alkalmával, ha ezt kizárólag az utcától, a civil társadalomtól igénylik, az ellenzéki pártok kizárásával.

A stand up humoristák, műfajuknak megfelelően, jogosan figurázzák ki úgy Orbánt, mint Gyurcsányt és más politikust, közéleti szereplőt.

Viszont a „puzsérok”, akik ördöglakatra asszociálva, semmilyen kivitelezhető megoldást nem tudnak felmutatni a kormányváltásra, de állítólag szeretnék azt, fanyalgásukkal, egyik vagy másik ellenzéki politikus iránti személyes ellenszenvük folyamatos hangoztatásával, önmaguknak mondanak ellent.

Az ördöglakat logikai játéknál nem csak a szétszedés lehet a cél, hanem az összerakás is. Ez utóbbi esetben általában csak egy adott variációban lehet összeállítani az alakzatot.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...