Politika

Színház az egész világ…

W. Shakespeare szerint: „Színház az egész világ”. Ez a négyévszázados megállapítás helytálló az Európai Unió viszonylatában is.

Kollektív pávatánc a színpadon

Újonnan koreografált pávatáncot jár Orbán Viktor a felfüggesztett 7,4 milliárd eurós EU-támogatás megszerzésére. Miközben Belgrádban eddigi stílusában szapulja az Unió vezetését, bírálja az Oroszország elleni szankciókat, (amiket ő is megszavazott), megbízottjai (Navracsics, Varga) Brüsszelben bizonyítgatják, hogy a magyar kormány megtanulja és betartja az uniós táncrendet.

Az Európai Parlament eljátssza a jogállamiság szigorú rendőrét, viszont a jószívű rendőr szerepében az Európai Bizottság odaadja az újjáépítési alap közel 6 milliárdját, valamint pár hónapos haladékot ad a belengetett reformok véghezvitelére és a 7,4 milliárd folyósítására. Mi több, a végső döntést az Európai Tanácsra bízza.

A kollektív pávatáncba bekapcsolódott Mateusz Morawiecki miniszterelnök, aki előzetesen bejelentette a majdani lengyel vétót, hisz hasonló helyzetben vannak ők is, de reméli, hogy „a kölcsönkenyér visszajár”.

Ellenzéki pávakörtánc

A Demokratikus Koalíció Magyarország történelmében az első árnyékkormány megalapítását jelentette be. Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök be is mutatta kabinetje tagjait.

A súlyos választási vereség utáni letargiából feléledni nem tudó többi ellenzéki párt, a „körben áll egy kislányka, lássuk ki lesz a párja” dallamára és jegyében viszonyul a kialakult helyzethez.

Gyurcsány Ferencet sem lenyelni, sem kiköpni, sem megkerülni, sem átugrani nem tudják, így egyelőre marad a se veled, se nélküled állapot.

Bukaresti „Isteni színjáték”

Mindig híres volt a román színjátszás, a politikai különösen. Egy-két évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt a PSD-PNL nagykoalíció.

Most vezetőik biztosra veszik és nyilatkozzák is, hogy a frigy fennmarad legalább 2024-ig. (Ha Iohannis is úgy akarja). Igaz, vannak disszonáns hangok is, mint az ifjú liberálisoké vagy Câțu volt miniszterelnöké, de ezeket elnyomja a válságkezelés igénye.

Andrei Marga volt tanügyminiszter, egyetemi tanár nyilatkozata az orosz-ukrán háború lezárásának lehetőségével kapcsolatban, ideig-óráig megzavarta a román külpolitika egyhangúságát, de visszaált a rend.

Marad a bizonytalanság, az aggódás a téli hónapok átvészelésével kapcsolatban.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...