Politika

Djokovic és a politika

Okos enged, szamár szenved, tartja a közmondás. Arról már nem szól a fáma, mi történik, ha senki sem enged.

Elemezzük Novak Djokovic világelső teniszező, húszszoros Grand Slam-tornagyőztes ausztráliai kálváriáját. Oltásellenessége köztudott lévén, felmentést keresett az ausztráliai vízum beszerzésénél, hisz esélyesként, esetleges tornagyőzelme tovább növelte volna amúgy is tetemes vagyonát és sportsikereit.

Melbourne-be érkezve különleges belépési engedélyét visszavonták. Egy átlagos sportoló hasonló helyzetben visszavonul. Így tett a teniszvilágranglista 80. helyezettje, a cseh Renata Voraceva.

Nem így Djokovic, akit ügyvédeinek sikeres fellebbezését követően kiengedtek a karanténból. Edzhetett is, de ismét visszavonták vízumát. Számára itt már nem maradt visszaút, közbeszólt a politika mindkét országban.

Ausztráliában hamarosan választások lesznek és a volt miniszterelnök, Kevin Rudd szerint a kiutasítás csak „figyelemelterelő hadművelet”. Úgy véli a jelenlegi kormányfő, Scott Morrison, Djokovic-on szeretné megmutatni mennyire komolyan veszi országa vírushelyzetét.

Szerbiában, ahol -Európában egyedülálló módon- a parlamentben nincs ellenzék, mert 2020-ban az akkori választást számos ellenzéki párt bojkottálta, április 3.-án államelnöki, köztársasági parlamenti és belgrádi önkormányzati választások lesznek.

A népszerűségvesztésben levő államelnök, Aleksandar Vučić, dörzsölt politikus módjára, sietett megvédeni Szerbia imádott sportolóját. „Attól tartok, hogy ez a könyörtelen politikai üldöztetés Novak ellen addig folytatódik, amíg rá tudnak bizonyítani valamit, mert ha nem tudnak legyőzni valakit, akkor ilyen eszközökhöz folyamodnak” -jelentette ki.

Djokovic végső fellebbezését a három bíró, mint az várható volt, egyhangú döntéssel elutasította. Ez a megoldás mindkét politikai félnek megfelelt, elérték céljukat.

Morrison miniszterelnök példát statuált, az ausztrál hatóságok még a világelsővel sem kivételeztek.

Vučić államelnök, nacionalista húrokat pendítve, („az ausztrál kormány boszorkányüldözést folytatott ellene, csak azért, mert szerb”), jó pontokat szerzett a választási versenyben.

Djokovic a döntést követő nyilatkozatában mondja azt, amit a történet elején kellett volna, hogy sajnálja, de tiszteletben tartja a határozatot és együttműködik az illetékes hatósággal. Sajnos ki kell fizesse a tetemes perköltségeket is.

Rossz nyelvek szerint, neki megfelelt, hogy tíz napig vele foglalkozott a világsajtó. Szerintem viszont az eljárás folyamán több olyan információ került róla napvilágra, ami kínos lehet számára, mert szavahihetőségét vonja kétségbe. Egy újabb Grand Slam győzelem valószínű mindent felejttet rajongói szemében.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...