Politika

Orbán Viktor elérte. De megérte?

Orbán Viktor tusnádfürdői előadásával elérte, hogy beszéljenek róla egy-két napig. Igaz, nem a nagyok között, az első ligában, ahova ő ácsingózik, sporthasonlattal élve ott nem rúghat labdába, bármennyire is szeretné.

A Közép-európai, nagyobb számú magyar kisebbség által lakott országokban van csak némi-nemű vízhangja hagymázas eszmefuttatásainak.

Dehonesztáló megjegyzéseire elítélőleg reagáltak a megsértett kormányfők, ki-ki országa belpolitikai helyzetének megfelelően, a diplomáciában szokásos módon.

Érezhette Orbán, vagy mondták neki, hogy túllőtt a célon. Ezért a szokásos péntek reggeli, alákérdezős rádióinterjúban próbálta menteni a menthetetlent.

Előadását közös együttgondolkodásnak állította be. (Valószínű önmagával konzultált, így nem volt ki ellentmondjon).

Most kényszeredetten elfogadta a cseh álláspontot, javasolta, hogy Szlovákia történelméről a hozzáértő történészek vitatkozzanak, elismerve tusványosi állítása megalapozatlanságát.

A hatvanéves Orbán Viktor tudván, hogy a magyarországi követségek figyelik nyilvános kijelentéseit, sietett „fiatal, erős, agilis” személynek beállítani az ötvenöt éves Marcel Ciolacu román kormányfőt, amit aztán a romániai hírügynökségek rögtön meg is írtak. Gondolhatta, egy „kokit” meg nem történté tesz egy bók, amivel önmagát is fiatalíthatja.

A kötelező penzum lerovását követően megpróbált új ellenségképet felvázolni a magas inflációval kapcsolatban.

Köztudott, hogy Orbán gazdaságelméleti ismeretei nem elégségesek a koherens gazdaságpolitikához, amit amúgy sem kedvel. Különben is, ő mindent politikai céljai alá rendel, függetlenül korábbi nézeteitől.

A pillanat bűvésze érezte, hogy az infláció most nagyobb veszély, mint a migráció és Soros, Gyurcsány ezért nem okolhatóak, új bűnbakot szükséges felmutatni.

Meg kell védeni az ársapkás látszatmegoldást, ami tudvalevő csak ideig-óráig fedi el az igazságot, viszont kitűnően megfelel a kormánypropaganda számára.

Így aztán a rádióinterjú második felében bedobta, a háborús szankciók mellett a

Brüsszellel összejátszó árspekuláns multik miatt magas az infláció, mert nyerészkednek az import élelmiszerárakon.

Nem beszél a leértékelődött forintról, ami az importcikkek árát növeli, inkább a versenyhivatallal, a fogyasztóvédelemmel fenyegeti a multikat, „kerítjük jobbról, kerítjük balról” őket.

Nagyvonalúan eltekint attól, hogy az elrettentő példaként a multikra is kirótt hárommilliárd forintnyi bírság nagy részét, mint a Ryanair légitársaság esetében is, a fellebbezési per során a bíróság eltörölte.

A lényeg továbbra is, a tévedhetetlen kedves vezető imázsának megőrzése, az el- és lekötelezett FIDESZ kemény mag egyben tartása. Ezt elérte.

Emellett eltörpül a határon túli magyar kisebbségek helyzetének megnehezítése a többséggel való viszonyukban.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...