Politika

„Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam”

Orbán Viktor bálványosi előadását hallgatva, Gábor Zsazsa (Miss Hungary 1936, hollywoodi Golden Globe-díjas filmcsillag 1958) zseniális bon mot-ja jutott eszembe: „Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam”.

Jól kiválasztott időpontban, a politikai uborkaszezon kezdetén, elkötelezett, közönség előtt, mindig hálás feladat kiselőadást tartani, legyen miről beszélni.

Abszolút értelmetlen Orbán Viktor víziójával vitatkozni, részigazságait megpróbálni észérvekkel cáfolni, pedig több esetben, például a GDP fetisizálásával kapcsolatban, bizonyíthatóan téved. (Nagy-Britannia már nem az EU tagja, az USA-val való összehasonlítás második adatánál ezt figyelembe kellett volna vennie).

Petr Fiala csak két éve cseh kormányfő, még nem tanulta meg, hogy Orbán Viktor szerint nem arra kell figyelni, amit mond, hanem amit tesz. Azt a maga és pártja szempontjából profin és kifizetődően csinálja.

Most még a román Külügyminisztérium is segítségére sietett, magas labdát adott fel, amit Viktor annak rendje-módja szerint le is ütött.

Elég lett volna Marcel Ciolacu jól időzített és elfogadott meghívása kihúzni az ultranacionalisták méregfogát, nem adván lehetőséget kétféle „román területi egység” értelmezésre, gunyoros hasonlatokra.

Elképzelhető, hogy a külügy akciója Cotroceni-i ihletésű, mert Ciolacu utóbbi megnyilvánulásai bizonyítják, ő ért a propagandafogásokhoz. (Menetrendszeri repülőgéppel utazik külföldre, metróval, kísérők nélkül megy focimeccsre, ahol nem a VIP páholyban ül).

A magyarországi ellenzék hiába kéri számon Orbánon, hogy nem beszél az otthoni problémákról. Az erdélyi vezetők sem kérdik meg tőle, hogyan tovább a beígért gazdaságfejlesztési programokkal Erdélyben, a Partiumban?

 Általában egy vezető politikus, ha nincs rákényszerítve, elkerül minden számára kellemetlen témát, főként, ha nincs rá konkrét megoldása.

Orbán Viktor bálványosi előadására a Demokratikus Koalíció gyors reakciója volt a legfrappánsabb: „Kellemes nyári időjárást és időtöltést kívánunk mindenkinek”.

Az elgondolkoztató, hogy bár a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem Fidesszel egyeztetett jelmondata: „a béke ideje”, negyvenhét perces előadásában Orbán Viktor csak egyszer ejtette ki a béke szót, akkor is történelmi vonatkozásban, nem az orosz agresszióval kapcsolatban, nehogy megharagudjon Putin.

 Annál többször az összeütközést, a háborút. Ilyen egy békepárti miniszterelnök szóhasználata.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...