Politika

Sajnálom az igazságügyi minisztert. De nem csak őt.

Sajnálom Cătălin Predoiu igazságügyi minisztert. Ő olyan ártatlan, nem tett semmit. Igaz, rendeletben írta elő, hogy egységes együtthatóval emeljék a bírák és ügyészek bérét, mi több, erre a minisztérium költségvetéséből ki is utalt 80 millió lejt.

De ezért ő nem hibás, mondta, mert a bírák és ügyészek, kihasználva a jogi kiskapukat és az egymást követő, de nem összehangolt törvények számukra kedvező előírásait, saját béreiket megemelték, majd a kormányt perbe fogva jogerős ítélettel szentesítették azokat. Márpedig a jogerős ítéleteket végre kell hajtani. Punktum.

A kormány, melynek ő is tagja, erre nem mondta azt, mint a nyugdíjasok esetében, hogy az állami költségvetésben nincs rá keret. Találtak rá forrást.

Ha a nyugdíjasok egyenként beperelnék a kormányt, mert nem emeli meg járandóságukat a törvény által előírt mértékben, a bírák, a kormány oldalán állva, egyhangúlag elutasítanák keresetüket. Holló a hollónak nem vájja ki a szemét.

Annyira ártatlan és ártalmatlan ez a Cătălin Predoiu. Eszébe sem jut, hogy miniszterként, illetve képviselőként törvényt kezdeményezhetne a probléma orvoslására. Legalább ezután ne történhessenek hasonló, etikátlan anomáliák.

A hatalmi ágak nem kívánatos összefonódására alacsonyabb szinten is találunk számos példát. Ezekben az esetekben is a kisember a kárvallott.

Legutóbb a Bihar Megyei Ítélőtábla (Curtea de Apel) hozott meglepő ítéletet. Egy nagyváradi tanácsos a Közigazgatási Bíróságon támadott meg egy adott tanácsi határozatot, kérve annak visszavonását, amelyben a polgármesteri hivatal törvénytelenül magas, közel kétszeres bölcsődei hozzájárulásra kötelezte a szülőket. A polgármesteri hivatal egyéves időhúzását követően, a bíróság, igazságügyi pénzügyi szakértői véleményt is igénybe véve, kötelezte a helyi tanácsot határozata visszavonására és új, a törvénynek megfelelő határozat elfogadására.

Eközben, Bihar megye és Nagyvárad fura ura, Ilie Bolojan polgármester, utóbb megyei tanácselnök, akinek pártja kétharmados többséggel rendelkezett a helyi tanácsban, azzal szembesült, hogy a megszavazott, de nem teljesen törvényes kezdeményezéseit sorra támadják meg a Közigazgatási Bíróságon.

 Ezt nem tudta elviselni a magát államelnöknek, miniszterelnöknek és pártelnöknek is alkalmasnak tartó helyi potentát. Hogy hogy nem, kijárt egy bírósági határozatot, amely kimondja, Biharban a helyi tanácsosok nem támadhatják meg a törvénytelennek tartott tanácsi határozatot, amennyiben személyesen nem érdekeltek.

A bölcsődei esetben másodfokon ezzel az érvvel fellebbeztek Bolojan-ék és a bíróság elfogadta, hogy bár elsőfokon bizonyítottan törvénytelen a határozat, de a tanácsos nem érdekelt fél, ezért elutasítják keresetét és megsemmisítik az elsőfokú ítéletet.

 Az nem számít, hogy a szülők, akik érdekeltek lennének, mint az átlagemberek többsége, bár megkárosítják őket, örülnek, ha gyermekük bölcsődébe kerülhet, nem fordulnak ügyvédhez, mert az sokba kerül és a bíróság ítélete kiszámíthatatlan.

Ezt használja ki Bolojan, el is mondja: forduljanak a bírósághoz, ha van kifogásuk.

Úgy tűnik, Biharban a bíróság, ha kell figyelmen kívül hagyja a tanácsosok

beiktatási esküjét: „Esküszöm, hogy tiszteletben tartom az Alkotmányt és az ország törvényeit és Nagyvárad javára legjobb erőm és hozzáértésem szerint jóhiszeműen mindent megteszek”. Nem teszik lehetővé a tanácsosi eskü betartását, így több mint 100 nagyváradi családot továbbra is bölcsődei többlethozzájárulásra köteleznek.

Kíváncsi vagyok, mit szólna hozzá Cătălin Predoiu képviselő, ha mutatis mutandis, a Legfelsőbb Bíróság nem engedné meg a képviselőknek, hogy az Alkotmánybíróságon támadjanak meg egy törvényt kihirdetése előtt, azért, mert személyesen nem érdekeltek.

Sajnálatra méltó egyének.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...