Politika

Vétó, bojkott, a bojkott bojkottja

Az utóbbi hónapokban több olyan kormányzati szintű politikai megnyilvánulásnak lehettünk tanúi, amelyek erősen hajaznak a címben szereplő fogalmakra.

A vétó (latin veto, azaz „megtiltom”),

a hatalom arra, hogy valaki egyoldalúan megakadályozzon egy hivatalos aktust.

Eklatáns példa erre a mód, ahogyan Hollandia akadályozza Románia schengeni övezethez történő csatlakozását.

Lehet azon vitatkozni, hogy önös érdekből teszi-e, vagy megalapozottan, lehet mutogatni az övezethez tartozó országokban feltárt korrupciós esetekre, de előbb itthon kellene rendet rakni a fejekben.

Nem volt szerencsés, eufemisztikusan szólva, hogy az államfő, a kormányfő, a koalíciós pártok vezetői elfogadott tényként közölték Románia csatlakozását. Egyesek még 2023 január elsejét is megjelölték, a sikert maguknak vindikálva.

Az ellenzék reakciója sokat rontott a helyzeten. Ők a továbbra is burjánzó korrupciót emlegették, valamint a holland Damen hajóépítő céggel kötendő szerződés meghiúsulását hozták fel indoknak.

Mindegy, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök belpolitikai megfontolásból, vagy más kormányok szószólójaként jelent be vétót, a megoldás nem a Băsescu idejében alkalmazott túlzottan hosszú ideig tartó vámvizsgálat a hollandiai vágottvirág szállítmányok esetében, amire nem csak ellenzéki politikusok utalnak.

Van egy másik típusú vétó is, a halasztott vétó. Ennek lényege, az ígéret betartásának halogatása.

Ez történik Svédország és Finnország NATO csatlakozása ügyében, amikor a magyar Országgyűlés halogatja az egyezmény ratifikálását, egyéb, olyan fontos aktusokat részesítve előnyben, mint a San-Marinoval kötött nemzetközi egyezmény ratifikálása, vagy a 2025-ös oszakai világiállításra való felkészülés.

Enyhén zsarolás szaga van a dolognak, hisz a harminc országból, amelyek megígérték, csak Törökország és Magyarország nem ratifikálta az egyezményt, Putyin megelégedésére.

A bojkott: összehangolt elutasítás a nyomásgyakorlás eszközeként.

Ez történik, amikor az EU szankciók alkalmazásával próbálja rábírni Putyint az Ukrajna elleni háború befejezésére és az elfoglalt területekről történő kivonulásra.

Orbán Viktor eleinte regionális vezetői babérokra törve kritizálta, többször jogosan, a brüsszeli bürokráciát, most viszont már belpolitikai problémái miatt igyekszik bojkottálni a bojkottot, de ezt diplomatikusan különutas politikának nevezik.

Az EU hajóját meg lehet lékelni, de az orosz mentőcsónak nem életbiztosítás.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...