Politika

2024 a politika éve Romániában

Az idei évre vonatkozó gazdasági prognózist, ami politikafüggő, az Európai Unió legtöbb országában könnyebb elkészíteni, mint Romániában.

Azokban, a júniusi európai parlamenti választások eredményei irányadóak lesznek, vagy az európai szintű globalizáció eszméje (Európai Egyesült Államok) erősödik, gyengítve a nemzetállamit, vagy a Marine le Pen és Orbán Viktor által fémjelzett nemzetállami szuverenitást szorgalmazók erősödnek meg, ami a helyi hatalmasságok helyzetét szilárdítaná meg.

Romániában az ez évi négy választás miatt, amelyek elhúzódnak decemberig, még ha adott esetben kettőt össze is vonnak, a júniusi EP választások csak a pártok év végéig tartó stratégiáját határozzák meg.

Amennyiben hozzák jelenlegi támogatásaikat (PSD 30%, PNL 20%), várhatóan a nagykoalíció folytatása lehet a kielégítő megoldás 2025 után is.

Ez azt jelenti, az idei gazdaságpolitikában az eddig bejelentetteken túl nem lesz lényeges változás, megpróbálják tartani a hiánycélt, az államadósság mérsékelt növekedésével, bízva az uniós alapok további érkezésében.

Ez a változat a legmegfelelőbb úgy a jelenlegi, mint a megválasztandó EU-s vezetőknek, valamint az Amerikai Egyesült Államok külpolitikájának, mert ők a stabilitásban érdekeltek az ukrán-orosz háborús övezet szomszédságában.

Politikai elemzők felvetik annak a lehetőségét, hogy a PNL vártnál gyengébb szereplésével párhuzamosan, a jelenleginél jobban megerősödnek az euroszkeptikus, nacionalista, populista erők, ami megkérdőjelezheti a nagykoalíció folytatását.

Amennyiben a PNL, egy költségvetésmódosítás ürügyén már júliusban kiválna a kormányból, a PSD, pozíciója további erősítése érdekében, kerül, amibe kerül, előre hozhatja egyes bér- és nyugdíjnövelési ígéreteinek teljesítését.

Ez megdobná a fogyasztást, élénkítené a gazdaságot, de növelné az inflációt, viszont 35% feletti választási eredményt produkálhatna a szocdemeknek.

Ami az ország makrogazdaságát illeti, a jelenlegi ellenzéknek nincs koherens, reális forgatókönyve. Nem elég az idei költségvetést kritizálni, hisz minden kormány köztudottan, populistán felfújja a bevételi oldalt, hogy papíron legyen fedezete a kiadásoknak, árnyékkormányként megvalósítható alternatívát kellene felmutatni.

Az USR már kormánykoalíciós partnerként is csúnyán leszerepelt túlzott zöldpárti javaslataival, az AUR és esetleges szövetségesei tevékenysége csak a parlamenti, illetve azon kívüli cirkuszra korlátozódik.

Az RMDSZ még ellenzékben is görcsösen ragaszkodik a gyakorlatban nem is létező romániai egykulcsos adórendszerhez, holott pont ez a gátja azon szociális javaslatai megvalósításának, amelyek fontosak választóinak.

A progresszív adózás a mostaninál több pénzt hozna az államkasszába. Ezt az adóhatóság (ANAF) digitalizálásával együtemben lenne jó elhatározni és elvégezni, hogy aztán ne kelljen újra módosítani a programot.

Az előírások szerint, az adórendszer általános módosítását életbe léptetése előtt legalább félévvel kell törvénybe iktatni.

Azokat, akik gazdasági szempontból borúsan látják a 2024-es esztendőt, magyarországi példa nyomán megvigasztalhatom, jobb és könnyebb lesz, mint a 2025-ös.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...