Politika

Békében a korrupcióval

„Magyarország a béke pártján áll” állítja Szíjjártó Péter külügyminiszter és harsogja a közszolgálati média. Így van ez a korrupcióellenes harccal is.

Ezt igazolja az Eurobarométer 2022 júliusában közzétett legfrissebb közvéleménykutatása, amely nem kapott nagy visszhangot az orosz-ukrán háborús események miatt.

Az Európai Unió országai korrupcióellenes harcát vizsgálva kiderül, hogy a korrupció továbbra is komoly problémát jelent az uniós polgárok számára.

Bár az uniós átlag 68%, ami 3 százalékponttal kisebb, mint a 2019-es, mivel „Magyarország jobban teljesít”, azok aránya, akik úgy vélik, hogy elterjedt jelenség a korrupció, 61%-ról 91%-ra nőtt.

Ezzel a teljesítménnyel éppen csak lecsúszik a dobogóról, ahol az első három helyezett Görögország 98%, Horvátország és Ciprus 94”.

Románia a 15. helyet foglalja el 72%-kal, 11 százalékpontot javítva 2019-hez képest.

A felmérés „Korrupció az üzleti és a politikai életben” című fejezetében adott válaszok elgondolkoztatóak, jól tükrözik a kialakult helyzetet.

Magyarországon a megkérdezettek 78%-a úgy véli, hogy a korrupció az üzleti kultúra része, (az uniós átlag 61%) és 74% szerint az üzleti siker egyetlen módja, ha vannak politikai kapcsolatok (az uniós átlag 53%).

Megalapozott ez az érzés, amit az is bizonyít, hogy Orbán Viktor gázszerelő barátja, a tíz év alatt Magyarország leggazdagabb emberévé lett Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos vagyona 60 milliárd forinttal gyarapodott az utóbbi egy év alatt, cégcsoportja pedig 48 vállalattal bővült, jelenleg 343 társaságot tömörít birodalma.

Romániában ugyanazokra a kérdésekre a válasz 64% illetve 70%, kisebb, mint három évvel korábban. Igaz, nincsenek Mészáros Lőrinchez hasonló oligarchák, mert a politikai pártok váltakozva voltak kormányon.

A korrupciót teljesen kiirtani nem lehet, viszont a harcot nem kellene feladni. Jó lenne, ha mifelénk is, mint Dániában, csak a lakosság 16%-a érezné úgy, hogy elterjedt a korrupció.

Merjünk nagyot álmodni!

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...