Politika

A túlzott elköteleződés ára

Úgy gondoltam, hogy Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása, mely pattanásig feszítette az Egyesült Államok és Kína viszonyát, súlyos geopolitikai következményekkel fenyegetve, eltereli a figyelmet Orbán Viktor elhíresült, tusványosi eszmefuttatásáról.

Nem így történt, ugyanis miként itt írtam, egyeseknek kapóra jött és tiltakozásra adott lehetőséget több orbáni megállapítás, helyzetelemzés.

A jól behatárolható hátterű hírcsatornák, írott és elektronikus sajtó továbbra is részletesen foglalkozik az RMDSZ általános, no comment álláspontjával.

Félretéve azt, hogy ha tényleg olyan baráti a viszony Orbán Viktor és az RMDSZ vezetősége között, mint amilyennek állítják, egy udvarias elhatárolódás a rasszista felhangú eszmefuttatástól nem okozhatna gondot, de ez már elkésett.

Az RMDSZ amúgysem szíve csücske Klaus Iohannis államfőnek, aki jobban szeretné kormányon kívül látni az alakulatot, esetleg parlamenti együttműködést képzelhet el vele. Ezért szólította fel színvallásra Kelemen Hunort és miniszter társait.

Casus bellinek kissé sovány lenne az elhatárolódás megtagadása, de ürügyet mindig lehet találni, ha az érdek úgy kívánja. Márpedig az érdek nyilvánvaló.

Az RMDSZ kiválása esetén újra kell tárgyalni a kormánykoalíció összetételét, a miniszterelnök személyét, így ismét Iohannis keverhetné a kártyákat.

Számára a fejtörést a PSD okozza, nem tudhatja miként reagálnának az adott helyzetben, nem követelnének-e túl sokat, ami visszautasítás estében jó indok kibújni a válságkormányzás felelőssége alól.

A Nemzeti Liberális Párt vezetőinek nagy része szívesen megszabadulna az RMDSZ-től, főként, ha a fejlesztési minisztérium hozzájuk kerülne, amire viszont nincs garancia.

A PSD odatett néhány harmadrangú képviselőt, hogy a televíziós toksókban bírálják az RMDSZ álláspontját, ugyanakkor vezetőik, nyilatkozataik alapján, nem látnak okot a szakításra.

Minden az őszi parlamenti ciklusban dől el, próbakő az idei árnövekedések ellentételezése, a jövő évi költségvetés elfogadása. Amennyiben a PSD és a PNL nem tudnak megegyezni a szociális támogatások rendszerének 30 milliárd eurós finanszírozásával, valamint az adótörvénykönyv módosításának kérdéskörében, nem kizárható a tavaszi előrehozott parlamenti választás sem.

Kétségtelen, az RMDSZ tárgyalási pozíciói meggyengültek úgy a belpolitikában, mint a külkapcsolatokban és a kormánykoalíció idő előtti felbomlása, főként, ha formálisan miatta történik, végzetes lehet számára.

Túl nagy ára lenne a cinkos hallgatásnak.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...