Politika

Évfordulós évértékelések

Az eleinte „különleges katonai műveletnek” nevezett, háborúvá nőtt ukrajnai orosz invázió, központi téma lett úgy Orbán Viktor, mint Vlagyimir Putyin évértékelőjén. Néhány érvelés és retorikai elem hasonlósága, adott esetben egyezése a két beszédben, nem a véletlen műve.

Hasonlóságok

Egyik vezető sem tett egyetlen önkritikus megállapítást sem, minden bajért, nehézségért mást okoltak.

Szóba sem került a 8 millió ukrán menekült (90 százalékuk nő, gyermek, idős ember) sanyarú sorsa, az 1,2 millió lakhatatlanná tett vagy teljesen lerombolt ukrajnai lakóház, az ellehetetlenített víz-, gáz- és áramszolgáltatás.

Hallgatólagosan elfogadták a francia mondást, A’ LA GUERRE COMME A’ LA GUERRE, (a háború már csak ilyen), és nem fejezték ki sajnálatukat, illetve nem ítélték el az ukrajnai (bucsai és más városbeli) háborús bűntetteket, atrocitásokat.

Mindkét évértékelésben helyet kapott a férfi és nő családi kapcsolatának szentsége és kizárólagossága, a „genderpropaganda”, a pedofilia.

Igaza tudatában, mindkét vezető megerősítette, nem változtat fikarcnyit sem politikája eddigi irányvonalán.

Különbségek

Minden hasonlóság ellenére, vannak jelentős eltérések is.

Putyin számára a NATO, konkrétan az Egyesült Államok és Ukrajna a háború kirobbantója, a fő ellenség. Ő a nagy honvédő háborúban csak megelőző csapást hajtott végre az Ukrajna által ideiglenesen bitorolt és szerinte eredetileg orosz területeken.

Orbán Viktor számára Brüsszel a fő ellenség, a hiperinfláció előidézője, az általa is megszavazott oroszellenes szankciók következtében.

Putyin elítélte azokat az orosz üzletembereket (lásd oligarchák), akik a nyersanyagok területén gyors profitra tettek szert és azt külföldre menekítették.

Orbán Viktor nem említette a hazai korrupciót, hisz az évek óta folyamatban levő ügyekről, amíg a be nem indult ügyészségi vizsgálatokat követően nincs végleges bírósági határozat, nem illik beszélni.

Putin szerint a béketárgyalások a kijevi rezsim semlegesítése utánra maradna, a békepárti Orbán Viktor szerint már most le kellene ülniük az amerikaiaknak és az oroszoknak, ami gyakorlatilag a jelenlegi status quo elfogadását jelentené.

Ezek szerint az ukránokat nem kérdezné senki.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...