Politika

Megértem Orbán Viktort

Amennyiben elhihető és elfogadható a miniszterelnök önbevallása, amely szerint részéről az elmúlt tíz év legnagyobb hibája a saját kishitűsége miatti hatvannégyezres stadion építése a kilencvenezres helyett, érthetővé válik Brüsszelellenes retorikája.

Ugyanis Orbán nem áll háborúban az Európai Unió vezetőivel, mert nem volt hadüzenet és szerinte anélkül nincs háború, csak verbálisan és plakátokkal folytat különleges hadműveletet, egységbomlasztó aknamunkát.

Az országától is szuverén (minden külső kényszertől, befolyástól mentes, önhatalmú, független) kormányfő, nem tekinti hibának sem az állami korrupció elharapózását, sem az ezt adott esetben vizsgáló Európai Ügyészség elutasítását.

Ezek szerint hiba lett volna megakadályozni a családi és baráti körének meggazdagodását, túlárazott, előre lezsírozott közbeszerzéseken, mert akkor nem alakulhatott volna ki nemzeti tőkésosztály Magyarországon.

Romániában ez a típusú vagyonszerzés még a volt Securitate, valamint az utódja néhány kedvezményezettjének is csak átmenetileg sikerült.

Orbán időben gondoskodott arról, hogy John D. Rockefeller első amerikai milliárdos szállóigéje: „csak az első milliót ne kérdezzék”, legyen a Polt Péter által vezetett ügyészség vezérelve (az első millió euróban).

Azoknak a haveroknak, akik le- illetve kimaradtak az első millió megszerzéséből, a második körben, parlamenti kétharmaddal megszerveztette az állami vagyon célzott magánkézbe történő átjátszását.

Ha valaha, valaki kérdőre vonná a fentiekért Orbán Viktort, a válasz előre borítékolható, mint a sakkban: Brüsszel a hibás, onnan jött a sokmilliárd euró, ami nélkül nem lett volna miből magánkézbe csorgatni.

Miután egész kormányapparátus dolgozott a kedves vezető tévedhetetlen imázsának kialakításán, megértem, hogy nehéz volt Orbánnak a stadionépítési hibát beismerni.

Minden kezdet nehéz, de ha az ellenzék és ő is így folytatják, tíz év múlva Orbán Viktor azt fogja legnagyobb hibájának elismerni, hogy nem javasolta időben Putyinnak, rendezzék közösen az 2036-os nyári olimpiát.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...