Politika

Zsonglőrködés gazdasági mutatókkal

Az Eurostat október 11.-én adta ki a felülvizsgált egy főre jutó GDP (bruttó hazai össztermék) statisztikát.  E gazdasági mutató alapján, Románia (76,7%) megelőzte Magyarországot (76,6%).

Érvényt kell szerezni a „Magyarország jobban teljesít” szlogennek, ezért a kormányközeli média nem hagyhatta szó nélkül ezt a 0,1 százalékpontos előnyt.

Nem az számít, hogy Uniós szinten a huszadik helyről van szó, sem az, hogy a felzárkózási tempó alapján a magyar gazdaság a lettek és a horvátok esetleges előzése miatt is kezdhet aggódni, hanem az, hogy Románia ne előzzön.

Több mint egy és fél hónap lázas kutakodás és bonyolult számolgatás után, a FIDESZ közeli Nézőpont Intézet tájékoztatta az MTI-t, hogy az Eurostat által kimutatott előny csak a vásárlóerő-paritással való súlyozásnak köszönhető.

Az olvasók meggyőzése érdekében felsorol több adatot, hogy bizonyítsa, Romániában rosszabb a helyzet, hátha ettől jobb lesz a magyar közérzet.

A nagy igyekezetben figyelmen kívül hagyta, hogy a felsorolt adatok egyikéből kiderül, Magyarország GDP arányos államadóssága (73,9%) nagyobb 56,57 százalékkal, mint Romániáé (47,2%), ami nem egy pozitívum.

Most már csak az hiányzik, hogy román oldalról felhozzák az idei 1,5 %-os romániai GDP növekedést a magyarországi -0,5 %-os csökkenéssel szemben, a 8%-os éves inflációt a 18 %-al összehasonlítva. Kinek áll ez érdekében?

„Vajúdnak a hegyek, s nevetséges egér születik.” (Quintus Horatius Flaccus)

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...