Politika

Mérések, mérték és erkölcsi érték nélkül

Nincs okom megkérdőjelezni a „Kétszer mérj, egyszer vágj” és a „Jobb kétszer kérdezni, mint egyszer hibázni” közmondásokban megfogalmazott népi bölcsességet.

Azt is el tudom fogadni, hogy a kormányok, a politikai pártok, érdekeiknek megfelelő döntéseik előkészítése közben méréseket, közvéleménykutatásokat végeznek.

Két esetben tartom elfogadhatatlannak, erkölcstelennek ezt a gyakorlatot.

Az első, amikor a tulajdonképpeni döntés már megszületett, de nyilvánosságra hozatala előtt, hivatkozási alapteremtés céljából, manipulatív, egyoldalú felvezetésű kérdéseket tartalmazó kérdőívekkel, közpénzből kivitelezett közvéleménykutatást alkalmaznak.

Ilyen az Orbán Viktor kormánya által előszeretettel alkalmazott nemzeti kérdőíves konzultációk sora, ahol a félrevezetően megfogalmazott kérdésekre ép ésszel csak egyfajta, a kormány állítását igazoló választ lehet adni.

A második típusú, a nem nyilvános kormányzati mérés, amikor azt vizsgálják, mi jár kisebb arculatveszteséggel a hatalom számára, ahogy történt Novák Katalin államfő botrányos kegyelmi döntése következtében előállt helyzetben.

Arcpirító és felháborító, hogy ebben az erkölcsileg egyértelműen elfogadhatatlan helyzetben, Orbán Viktor kormányának szüksége volt két-három napi telefonos kérdezősködésre, méricskélésre, a tettet elítélő megszólaláshoz.

Azoknál köznapi embereknél, akikhez a teljes körű megkegyelmezés híre eljutott, az rögtön „kiverte a biztosítékot”.

Elgondolkoztató, ha az ügy véletlenül nem kerül nyilvánosságra, Novák Katalin és Varga Judit lelkiismeretfurdalás nélküli, továbbra is magas beosztású tisztségviselők maradnának és a titok övezte kegyelmi biznisz folytatódhatna.

 A továbbiakban Orbán Viktor nem kérdezi meg a polgárokat, akarják e az ügy részletekbe menő kivizsgálását és az eredmény nyilvánosságra hozatalát?

A választ előre tudja, mint annyi más kérdőíves konzultáció esetében, de az nem felel meg a FIDESZ érdekeinek.

A probléma a lemondásokkal példamutatóan lett megoldva, sem helye, sem ideje a kutakodásoknak, a választási győzelem a fontos. Case closed.

Lakatos P.


Érdekelhet még...

Népszerű cikkek...